Rudmer Zwerver / Shutterstock.com

Kan Nederland binnen vijf jaar al van Groningen af?

‘Onlogisch om verder te gaan met provincie waar iedereen vanaf wil’

Alle regeringspartijen zijn het er inmiddels over eens: de Nederlandse huishoudens moeten zo snel mogelijk volledig zonder Groningen kunnen opereren. Groningen is gewoon niet meer van deze tijd. Dit jaar nog willen de partijen starten met het gefaseerd afbouwen van Groningen. Daarom moet de aansluiting op Friesland en Drenthe vanaf komende maand al verdwijnen.

Woordvoerder Karel Abels van de Stichting ZSM Weg Met Groningen (SZSMWMG): “Het is gewoon compleet onlogisch om nog verder te gaan met een provincie waar verder iedereen vanaf wil.” Voor veel mensen is het nog wel even wennen, want het is toch het einde van een tijdperk. Groningen hoort er in de ogen van de meesten nog gewoon bij. “Maar dat is een denkfout,” aldus Abels.

Het is volgens Abels puur een kwestie van omdenken. “Mensen denken vaak ten onrechte dat ze afhankelijk zijn van Groningen om vanuit Friesland in Denemarken te komen, maar ook dat is een denkfout. Je hoeft helemaal niet naar Denemarken.”

Hoe ziet een leven zonder Groningen er in de praktijk eigenlijk uit? Abels: “Op het eerste oog lijkt het misschien even schrikken, maar als je er even over nadenkt valt het best mee. Aaierbal, Jan Mulder, pofferts, het peerd van Ome Loeks; ja, dat zijn de dingen waar we afscheid van moeten gaan nemen. Maar we krijgen er ook ontzettend veel voor terug: nooit meer Jan Mulder als tafelheer bijvoorbeeld.”

Het monumentale werk 100 jaar De Speld – Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het is weer net zoiets als met de architectuur, die betonnen gebouwen in Irak, ten tijde van Saddam, die te veel herinnerde aan de communistische tijd (ook in Amsterdam mocht het niet meer) die niet meer paste in de filosofie van de Twin Towers van de Amerikanen, de terreur tegen het vanouds socialistische bolwerk in Groningen.

Reageer
gravatar

Mark, gozer! Heb je al bedacht voor welke van de twee je gaat “werken” over een paar jaartjes? Shell ligt wel héél erg voor de hand hé..

gravatar

Brabander Wim van de Donk – gouverneur namens de koning van Holland van de kolonie Brabant – wil een bindende raadpleging onder het Brabantse volk. Dat zal gaan over het goedschiks dan wel kwaadschiks beëindigen van de bezetting door de voormalige Republiek (thans Koninkrijk) der Verenigde Nederlanden. Een wens die de kolonie Groningen met de Brabanders deelt.

Na de vrijmaking behoort het samengaan met Vlaams-België als nieuwe republiek of het herstel van het Hertogdom Brabant tot de mogelijkheden.

Van de Donk is op voorhand gevlucht naar Spanje.

Paulus Den Boschkabouter,
Bewoner van de Hollandse kolonie Brabant

Reageer