ozero1504 / Shutterstock.ocm

Steeds minder acceptatie voor diefstal: mogen cadeaus straks ook niet meer?

'We moeten geen heksenjacht gaan voeren tegen het overdragen van eigendom'

Dingen stelen, we tolereren het steeds minder. Maar volgens een Franse actrice moeten we oppassen dat we niet doorschieten. Zij waarschuwt in een opiniestuk in Le Monde voor “een cultuur waarin we zo krampachtig omgaan met het overdragen van eigendom dat het krijgen van cadeautjes straks ook al niet meer mag”.

“Ik vind het goed dat we het over diefstal hebben, maar wat mij betreft is er helemaal niets mis met het geven van presentjes. Met kerst, of met verjaardagen. Leuk. Dus we moeten oppassen dat we geen heksenjacht gaan voeren die ertoe leidt dat we straks nooit meer een voorwerp mogen bezitten dat vroeger eigendom van iemand anders is geweest. Dat zou belachelijk zijn.”

Het pamflet is ondertekend door 99 andere Franse actrices en wordt gretig gedeeld door mannen die de 50 al eventjes gepasseerd zijn. “Ik heb mijn hele leven lang met plezier cadeautjes mogen ontvangen. Cadeautjes mogen geven ook. Dat is allemaal onderdeel van het spel. We moeten ons dat niet ineens laten afnemen door een paar incidenten.”

Wat vind jij? Laat het ons morgen weten via een ingezonden opiniestuk.

Het monumentale werk 100 jaar De Speld – Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

J’accuse le lieutenant-colonel du Paty de Clam d’avoir été l’ouvrier diabolique de l’erreur judiciaire, en inconscient, je veux le croire, et d’avoir ensuite défendu son œuvre néfaste, depuis trois ans, par les machinations les plus saugrenues et les plus coupables.

J’accuse le général Mercier de s’être rendu complice, tout au moins par faiblesse d’esprit, d’une des plus grandes iniquités du siècle.

J’accuse le général Billot d’avoir eu entre les mains les preuves certaines de l’innocence de Dreyfus et de les avoir étouffées, de s’être rendu coupable de ce crime de lèse-humanité et de lèse-justice, dans un but politique et pour sauver l’état-major compromis.

J’accuse le général de Boisdeffre et le général Gonse de s’être rendus complices du même crime, l’un sans doute par passion cléricale, l’autre peut-être par cet esprit de corps qui fait des bureaux de la guerre l’arche sainte, inattaquable.

J’accuse le général de Pellieux et le commandant Ravary d’avoir fait une enquête scélérate, j’entends par là une enquête de la plus monstrueuse partialité, dont nous avons, dans le rapport du second, un impérissable monument de naïve audace.

J’accuse les trois experts en écritures, les sieurs Belhomme, Varinard et Couard, d’avoir fait des rapports mensongers et frauduleux, à moins qu’un examen médical ne les déclare atteints d’une maladie de la vue et du jugement.

J’accuse les bureaux de la guerre d’avoir mené dans la presse, particulièrement dans L’Éclair et dans L’Écho de Paris, une campagne abominable, pour égarer l’opinion et couvrir leur faute.

J’accuse enfin le premier conseil de guerre d’avoir violé le droit, en condamnant un accusé sur une pièce restée secrète, et j’accuse le second conseil de guerre d’avoir couvert cette illégalité, par ordre, en commettant à son tour le crime juridique d’acquitter sciemment un coupabl

Reageer
gravatar

Voorgaande opiniestuk vertegenwoordigt de mening van de auteur, niet die van De Speld.

Bovendien begrijpen wij er geen hol van.

De Redactie

gravatar

Ik heb onlangs in Paris Soir van 14 juli 1933 gelezen dat de Academie Française van plan is om in plaats van “je” en “moi” binnenkort het gebruik van de voornaam te gaan verplichten.

gravatar

Door de nieuwe geslachtsneutrale taalregels is het gebruik van het woord “actrice” niet meer toegestaan. Dat moet voortaan “acteur” zijn. Ook de woorden vrouw, vrouwelijk, man en mannelijk worden uit woordenboeken en -lijsten geschrapt.
Is geslachtsaanduiding beslist onoverkomelijk, zoals in dit geval, dan kan worden gesproken van “acteur met vagina”. Uiteraard op voorwaarde dat zulks recent medisch is aangetoond.

Reageer