NOS

NOS

Hoe dwing je consent af?

Het is een vraag die veel mensen bezighoudt na de ongepaste kus van Luis Rubiales: hoe dwing je consent af? Hoe zorg je ervoor dat iemand tegen zijn of haar wil toestemming geeft voor een innige omhelzing of een tongzoen? Het is een heet hangijzer, vooral voor een bepaalde groep mannen. We spraken daarom met de Spaanse Luis Rubiales (46) over wat hij de afgelopen dagen allemaal geleerd heeft over consent.

“Ik besef nu dat je niet zomaar iemand op de bek kunt pakken”, vertelt Rubiales schuldbewust. “Daarvoor moet je eerst heel duidelijk de ander tot wederzijdse instemming forceren.”

De Spanjaard geeft toe dat hij het anders aan had kunnen pakken. “Met drie simpele woorden had ik een hoop gedoe kunnen voorkomen: ‘Geef me toestemming!’, bijvoorbeeld. Of korter nog: ‘Geef toestemming!’ Dat was waarschijnlijk al genoeg geweest om consent af te troggelen. Misschien had ik het niet eens hoeven zeggen, maar was alleen lichaamstaal al genoeg geweest. Als je iemand maar lang genoeg intimiderend aankijkt kan je wat mij betreft ook consent afdwingen.”

“Gelukkig kan ik terugvallen op een zorgzame moeder die alles voor me over heeft. Ik had er zelf nog niet zo over nagedacht, maar een hongerstaking is eigenlijk ook een heel mooi pressiemiddel om consent af te dwingen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *