sirtravelalot / Shutterstock.com

Wat vindt de gewone Nederlander? We vragen het 12 experts

Hoe ziet de gapende kloof tussen de randstedelijke elite en het gewone volk er in de praktijk uit? Wij reden in een Tesla vol experts naar de provincie om te kijken hoe de mensen daar leven.

Zo’n twintig kilometer buiten de ring stoppen we op een polderweggetje abrupt voor een gapend ravijn. De kloof. Aan de overkant ervan woont het gewone volk in boerderijen, huizen en flats. Aan onze kant woont de elite in boerderettes, huizen en flats. Jan Latten, de meegebrachte demograaf, kijkt aarzelend over de rand. “Ja, in de enquêtes komt naar voren dat de kloof nogal breed is. En diep. Aan de overkant wonen dan de mensen die niet hebben gestudeerd.”

Voedingsdeskundige Petra Vlasakkers pakt haar verrekijker erbij en wijst op een fenomeen. “Typerend voor de overkant van de kloof is het gebruik van voedsel. We zien hier dan ook dat de mensen zich voeden.” Wat de mensen graag eten? “Uit consumentgegevens die wij vanuit verschillende onderzoeken hebben samengebracht blijkt dat de mensen daar voedingspatronen hebben. Terugkerende, vaak ook.”

Veldbioloog Wout van de Marel neemt een monstertje van de bodem en wrijft het sediment fijn tussen zijn vingers. “Kijk, dit is de grond waar wij op staan. Die is aan de overkant in principe vergelijkbaar.” We volgen zijn voorbeeld en wrijven onze vingertoppen grijsbruin en knikken.

Terwijl een vreemd figuur met kaplaarzen ons vanaf de overkant nadert, vertelt socioloog Arend Brummen dat het voor de gewone mens lastig is om in verbinding te raken met hoger opgeleiden. “Mogge!” roept de figuur. “Hulp nodig?” Brummen: “We zien dat de mensen zich terugtrekken in hun eigen wereld. ‘Laat die mensen in de Randstad het zelf maar uitzoeken’, zo’n gevoel heerst er.”

Het monumentale werk 100 jaar De Speld – Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Typerend voor de “gewone man” dat er direct hulp wordt aangeboden. De randstedelijke elite gaat hierover eerst niet eens nadenken, daarna dringt langzaam door dat het wellicht goed is voor het eigen imago om hulp te bieden en dan wordt er een actie op touw gezet waarbij 200 randfiguren een fout t-shirt aandoen om ermee op de foto te gaan. Of ze zetten wat radiomakers in een glazen kooi weg en hongeren ze een week uit, dat is pas “HULP BIEDEN”!

Reageer
gravatar

Zojuist is een longitudinaal onderzoek van 15 jaar afgesloten, waarin de Nederlandse gewone man werd gevolgd op zijn dwaaltocht door bureaucratie, politiek, NGO’s en gezondheidszorg. De conclusie was dat zelfs de meest normale ‘gewone man’ aberraties gaat vertonen na drie keer (zinloos) stemmen, harde confrontaties met de gevoelloze bureaucratie en aantoonbaar langdurig disfunctioneren van de Belastingdienst en Postbus 51. Sommigen vervielen zelfs tot participatie in fora als “De Speld”, Utopia”, de VVD-Junior Kamer van Koophandel en EO-landdagen. Girorekening 555 is geopend voor noodhulp.