Jack Frog / Shutterstock

Jack Frog / Shutterstock

In Parijs hebben ze geen benul wat er in de Provence speelt

Het is een hot topic in Frankrijk: de kloof tussen stad en de Provence. In de Provence zijn mensen het zat dat er vanuit Parijs met zoveel dedain naar de regio wordt gekeken. “Ze hebben daar geen benul wat er hier speelt”, zo ervaart men er.

“Als je het aan een Parijzenaar vraagt is alles buiten de Boulevard Périphérique de Paris meteen ‘de Provence’. Mensen roepen van alles over ons, maar zijn hier nog nooit geweest”, klaagt een vrouw in een geel hesje. “Kom eens een keer buiten je arrondissement, denk ik dan. Maar voor die culturele elite in de hoofdstad bestaat het Rhônedal simpelweg niet. Ze hebben niet door wat ze allemaal aan ons te danken hebben. Zonder Provence geen wijn, zeggen we hier.”

De onvrede werd deze week extra aangewakkerd toen president Macron een wet erdoor drukte die bepaalt dat Fransen moeten doorwerken tot hun 64ste. “Typisch weer iets dat ons door die Île de la Cité-elite wordt opgelegd. Kom eens een keer naar de Provence en zie hoe hard mensen binnen mijn metier werken. En dat moeten we dan maar tot ons 64ste doen? Wat een verschrikkelijk sujet is die Macron toch.”

Voor mensen in de Provence is het niet te verkroppen dat ze niet gehoord worden in hun zorgen, en dat hen te veel regels wordt opgelegd. “Voor de gewone Fransoos is het niet bon ton om tot je 64ste door te werken. Als ik dan die hoge heren in Parijs over ons lot hoor praten, denk ik van: ga lekker in het Centre Pompidou rondkuieren en bemoei je niet met onze zaken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *