Iakov Kalinin / Shutterstock

Nacht in 2030 zo licht dat we dan geen lampen meer nodig hebben

Onderzoekers wijten de groei in lichtvervuiling aan de goedkope en wereldwijd verkochte ledlampen

Door de flinke toename van ledverlichting over de hele wereld, is de nacht tussen 2012 en 2016 2,2% lichter geworden. Goed nieuws dus, want dat zou betekenen dat we vanaf 2030 geen lampen meer nodig hebben.

De onderzoekers van Science Advances wijten de groei in lichtvervuiling aan de relatief goedkope en wereldwijd verkochte ledlampen. Ze zijn daarom ook blij dat de nacht binnenkort licht genoeg is om lampen voor goed in de ban te doen. “Een positieve ontwikkeling”, vertelt onderzoeker Alex Diagros. “In Nederland kun je nu bijna overal de Melkweg al niet meer zien, dus in 2030 is het misschien wel zo licht ‘s nachts dat die vervuilende lampen nooit meer aan hoeven. Dat is toch een prachtige gedachte?”

Om aandacht te vragen voor de noodzaak van lichtvervuiling organiseert het WWF op 25 maart Light Hour, waar de hele wereld wordt opgeroepen om alle aanwezige verlichting een uur lang volop aan te doen.

Het monumentale werk 100 jaar De Speld – Deel I is nu verkrijgbaar, bestel het hier.
9 van de 10 tandartsen raden dit boek aan.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wij hebben alle huishoudens van de wereld opgeroepen om op 2e Kerstdag de deur van de koelkast en de keukendeur open te zetten om zo een statement te maken tegen de opwarming van de aarde. Er heeft nog niemand gereageerd, dus we denken dat iedereen gewoon aan onze oproep gehoor geeft.

Reageer
gravatar

Dat dee ik in m’n auto altijd al door, om de ruiten te ontdooien, de airconditioning EN de verwarming aan te zetten, EN de ramen open.
En een sigaretje aan natuurlijk.
Zó, DAT is pas strategie!!

gravatar

Dat is geen goed nieuws dat die lampen weggaan, want er zijn allemaal van die verhalen van aliens die ons in de gaten houden. Bij ons is het gelukkig al minder gevaarlijk vanwege de ‘meeste zonuren’ die we hier hebben waardoor er bij Sir steeds nieuwe kassen gebouwd worden en de lucht ’s nachts verlicht blijft. Anders moet ik een nachtlampje aan. Je kunt de mensen niet meer vertrouwen.

Reageer
gravatar

De ufo’s kwamen juist altijd naar Zeeland om ons te helpen met het water en de deltawerken. En nu ook om de straling van Borssele te beperken die de oorzaak is van de meeste ziekten. Dat doen ze met hun lichttechnologie die in handen van de mens echter duizenden malen gevaarlijker zou zijn dan de atoombom.
Mensen van planeet Iarga werden daar al in de jaren zestig gezien, ze hebben toen contact gelegd met een zeiler op weg naar de haven van Burghsluis. Later is daar de Oosterscheldedam gekomen. Op hun planeet had je bijna alleen maar water met hele lange bruggen: ze wilden met hun kennis ons ook vooruithelpen. Tegenwoordig wordt van Iarga beweerd dat het Mars is hoewel ze in een andere dimensie leven.
Het boek is nog niet zo lang geleden verschenen. Ik kwam in Zierikzee een man tegen die de eerste versie nog had gekocht. Toen ik een man aan de haven erover vroeg zei hij dat het algemeen bekend was en dat er wel vaker ‘een schoteltje’ gezien was door de vissers.

http://abundanthope.net/artman2/uploads/1/UFO_Planet_IARGA-Pdf.pdf

gravatar

” Hereby it is manifest that, during the time men live without a common power to keep them all in awe, they are in that condition which is called war, and such a war as is of every man against every man. ”