NOS.nl

Nederlanders willen af van ministerplicht

Nederlanders vrezen publieke vernedering in Tweede Kamer

Het is een spannende tijd voor normale Nederlanders. Nu er een nieuw kabinet is, kan iedereen tussen de 34 en 79 weer elk moment opgeroepen worden om te dienen als minister volgens de zogenaamde ministerplicht. Voor veel mensen een ware nachtmerrie.

Bijvoorbeeld voor de 50-jarige Kajsa Ollongren uit Amsterdam. Zij durft dezer dagen haar brievenbus nauwelijks te openen. “Ik heb net een leuke nieuwe baan aangeboden gekregen, maar die durf ik nu nog niet te accepteren. Ik snap dat het land geregeerd moet worden, maar hopelijk blijft het ministerschap mij bespaard.”

De meeste mensen worden tot hun grote opluchting geen enkele keer opgeroepen, maar sommigen hebben minder geluk. Zo ontving de heer Henk Kamp (65) uit Hengelo maar liefst vier keer de gevreesde envelop met het stempel van de Rijksoverheid. Hij vervulde zijn termijnen als minister plichtsgetrouw, maar kon zijn carrière bij de opsporingsdienst hierdoor wel voorgoed vaarwel zeggen.

De ministerplicht is ingevoerd omdat niemand zich nog vrijwillig aanmeldde voor een functie in het kabinet. Uit een enquête bleek dat veel Nederlanders er simpelweg geen zin in hebben om publiekelijk vernederd te worden door de Kamer. Zelfs niet als daar een heel degelijk salaris tegenover staat.

Staatkundige Wolter van de Lagemaat noemt het systeem niet meer van deze tijd: “De grondwettelijke ministerplicht houdt geen rekening met de achtergrond van mensen, wat betekent dat elke leek zomaar minister van Buitenlandse Zaken zou kunnen worden. Het ministerschap is een serieuze aangelegenheid, daar mag men wel wat meer van doordrongen raken. Zoiets moet je niet overlaten aan willekeurige burgers. Anders is het niet uit te sluiten dat er nog een keer een doorgesnoven christendemocraat in hart en nieren in de regering terechtkomt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Of Beatrice Ruf vult het grote gat dat Henry Keizer bij zijn uitvaartonderneming achterliet.
Haar enorme gat past daar precies in.

Ik denk dat ze dan ook meteen heel goed de rol van Adelheid Roosen bij Yarden over kan nemen: ‘De DOOD!!’

Het doodgraverspak heeft ze ook al.

gravatar

ik kan bevestigen noch ontkennen dat ik gevraagd ben als staatssecretaris voor wietzaken omdat ik niet helemaal helder was toen ik hierover werd gebeld dus ik ben heel benieuwd of straks ineens op het bordes sta

Reageer
gravatar

as ik ministur wort wet je wel dan gan we ff kappe met het gebrek aan RESPEKT vor onse martelars en helden vor de goede zak van islamitise stat van ALLA AKBAR !! !

mo

gravatar

Maar met een ministers- en staatssecretariscodicil waar “NEE” op staat, ben je toch van al dit gedonder af ? Gewoon je even laten registreren en klaar is Kees.

Reageer
gravatar

Ik kon me redelijk vinden in het artikel, tot de bewering kwam “Het ministerschap is een serieuze aangelegenheid”.

Toen haakte ik af, wat een flauwekul zeg!

Reageer
gravatar

In onze participatiemaatschappij valt dit onder de Maatschappelijke Dienstpiicht. Dat sommigen onder ons zo hardleers zijn dat zij tot wel vier keer toe worden opgeroepen geeft te denken; temeer omdat deze onbekwame onbenullen er na verloop van tijd nog een lintje voor krijgen ook.

Reageer
gravatar

Zonder dictator die de mensen tot zichzelf terug brengt (tot wie ze zijn en niet wie ze ‘denken’ dat ze zijn) zal iedereen er alles aan blijven doen om slaaf te zijn.

Reageer
gravatar

Koninklijke Hoogheid,

Hare Majesteit de Koningin zal getroffen worden door de gelijkenis met het rechtse kabinet waarin haar vader een post had.