Dmytro Zinkevych / Shutterstock.com

Scholieren moeten verplicht één keer langs bij de kiezer

Contact met kiezer prima te combineren met bezoek Rijksmuseum

Scholieren moeten tijdens hun middelbareschooltijd minstens een keer op bezoek bij de kiezer. Dat hebben VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie afgesproken. Door op bezoek te gaan bij stemgerechtigden kunnen Nederlandse jongeren op toegankelijke wijze kennismaken met de democratie.

Volgens de formerende partijen kan een bezoekje aan iemand die geen immigrant, kind of lid van het koningshuis is scholieren op een positieve manier bijspijkeren over de Nederlandse identiteit. “Veel jongeren denken dat mensen die mogen stemmen heel ver van ze af staan, maar op deze wijze kunnen we laten zien dat kiezers heel normale mensen zijn waar we in het dagelijks leven eigenlijk voortdurend mee te maken hebben,” aldus een bron rond de onderhandelingen. “Bovendien is contact met een kiezer prima te combineren met een bezoek aan het Rijksmuseum.”

Bij wie de scholieren langsgaan, mogen ze helemaal zelf beslissen. Scholier Dennis (14) heeft alvast bedacht langs te gaan bij zijn vader. “Volgens mij mag hij wel stemmen op de politiek. En hij heeft Fifa18.”

Docenten hebben gemengde gevoelens over het voorstel. Johan Veenstra, leraar maatschappijleer van het Jorge Zorreguieta College in Ulft, heeft moeite met het verplichtende karakter van de voorstellen. “We doen al zoveel om jongeren in aanraking te laten komen met de democratie. We hebben bijvoorbeeld mensen met stemrecht voor de klas staan.”

Alexander Pechtold heeft in ieder geval hoge verwachtingen van het voorstel. “Op bezoek bij de kiezer, directer kan de democratie niet worden. Nou ja, bij wijze van spreken dan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Altijd leuk een uitje om wat ethiek te leren naast de Efteling. De arme dwazen die eruit gepikt zijn door de scholieren of hun docenten of een of ander gelieerd genootschap om hun goodwill en compassie te verwerken tonen aan hoe grootmoedig de Nederlander in is die het spel meespeelt als bij Sinterklaas die ze nooit verraadden.

Reageer
gravatar

Altijd leuk, zo’n uitje om wat ethiek te leren naast het bekende bezoek aan de Efteling.
De arme dwazen die door de scholieren of hun docenten, of door een of ander onderwijsgenootschap uitgekozen zijn om de goodwill en compassie van de leerlingen te tegemoet te treden tonen aan hoe grootmoedig de Nederlander is: hij speelt het spel mee zoals het bij het Sinterklaasfeest ook gebeurt.

gravatar

Triest dat scholieren zo jong al in aanraking komen met politiek. Straks moeten ze nog verplicht op vakantie om andere landen te leren kennen… 🙁

Reageer
gravatar

dan moeten die scholieren dat gewoon vragen aan hun ouders. Het schijnt dat meer dan 90% van de scholieren een ouder heeft die kiesgerechtigd is

Reageer