Henk Krol dreigt met kabinetscrisis als er niet meer geld naar ouderen gaat

‘Ik stap er acuut uit als er nu niet meer geld vrijkomt’

De gemoederen rond het kabinet lopen hoog op. Henk Krol van 50Plus eist dat de demissionaire regering per direct instemt met zijn eisen omtrent ouderenzorg. “Anders stap ik accuut uit het kabinet. Dan zien ze maar hoe ze het oplossen.”

Volgens de leider van 50Plus hebben de ouderen lang genoeg gewacht. “Ik heb altijd beloofd om de pensioenleeftijd terug te brengen naar 65. Ik zou geen geloofwaardige politicus zijn als ik niet bereid zou zijn een kabinet te laten vallen op dit punt. De keuze is simpel: of de pensioenleeftijd gaat terug, of er is een maand lang een demissionair kabinet zonder 50Plus.”

Volgens parlementair journalist Nynke de Zoeten is hier sprake van een duidelijke strategie: “Henk Krol laat hier zien: “Met mij valt niet te sollen. Al leid ik in de komende periode een marginale partij met absurde eisen, met mij moet rekening gehouden worden.” Dat komt zeker aan bij de andere politieke partijen.”

De Zoeten denkt overigens niet dat Krol zijn zin gaat krijgen, met name omdat 50Plus geen deel uitmaakt van het kabinet. “Dat is in het verleden nooit een sterke onderhandelingspositie gebleken. Dat zag je ook toen DENK eiste dat het opgeheven vingertje richting Erdogan zou verdwijnen. Rutte en Asscher hebben dat toen gewoon naast zich neergelegd.” Toch laat de situatie ook zien waar het aanstaande kabinet op kan rekenen: “Er zullen veel problemen zijn die de toekomstige regering naast zich neer moet gaan leggen”, aldus de Zoeten.

Het is niet de eerste keer dat het kabinet onder druk wordt gezet. Eerder verliet Jan Roos het Binnenhof omdat de Kamer niets besloot te doen met Jan Roos.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *