Bron: YouTube Washington Post - CC BY

Nazi’s: zouden die in Europa ook kunnen bestaan of zijn ze typisch Amerikaans?

'Oorlog en jodenvervolging in Europa ondenkbaar'

Het nazisme is in opkomst in de Verenigde Staten. Dit weekend marcheerden de nazi’s open en bloot in Charlottesville. Veel Europeanen zijn bang dat het nazisme ook in Europa voet aan de grond zou kunnen krijgen. Is die angst terecht?

Volgens historicus Flemmo te Gader zal het niet snel zo’n vaart lopen. “Je moet niet vergeten dat dat land altijd een imperialistische grootmacht geweest is. Het klinkt voor een Europeaan misschien onvoorstelbaar, maar het is in hun geschiedenis al meerdere keren voorgekomen dat het Amerikaanse leger zomaar een ander land aanviel.”

Ook Amerikakenner Bert Bokhoven noemt het nazisme iets typisch Amerikaans. “In Amerika is alles altijd groter en extremer. Natuurlijk heb je ook in Europa mensen die negatieve dingen zeggen over Joden of andere minderheden, maar ik kan me niet voorstellen dat iemand hier ooit over zou gaan tot geweld.”

Volgens Te Gader vergeten Europeanen al snel dat de Amerikaanse samenleving een stuk gewelddadiger is dan de Europese. “Als je kijkt hoe ze met Indianen en zwarten zijn omgegaan, dat heeft in Europa geen parallel.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ja, ze waren met duizenden tegelijk aan het roven ,afbranden en geweld gebruiken in Keulen een paar weken terug..AFDekker liep ook met die nazi vlag rond in zwarte kleren. Ze hadden ze per direct strafrechtelijk zwaar moeten afstraffen.

Reageer
gravatar

Destijds stond er in het toonaangevende blad Share International dat ik daar in Virginia verschenen ben om symbolische redenen.
Een opgeklopt verhaal. Net als dat van die zwarte pieten. En het verhaal van racisme in Amsterdam omdat een huurder alleen westers mocht koken, in een Engelse krant.
Anne Frank weer.
Eigenliefde. Altijd weer dezelfde groef.

Reageer
gravatar

Ik hoop niet dat die actie in Charlottesville navolging krijgt.

Voor je het weet is er een of andere extremist die zogenaamd in naam van een of ander geloof óók met een auto op publiek inrijdt.

Of nog erger, misschien wel met een vrachtwagen!

Daar moet je toch niet aan denken!!

Reageer
gravatar

Nee, wees gerust.

Dat klinkt net als lieutenant Scheisskopf. En ik weet uit betrouwbare bron (Catch 22) dat dat gewoon een Amerikaan was!

gravatar

Jazeker, wij hadden ook heel lang een musische Schwarzkopf: Elisabeth. Zij zong klassiek en opera. Die Amerikaanse Schwarzkopf heet Norman en die deed héél andere dingen tijdens operatie Desert Storm; hij begeleidde zichzelf op het Stalin-orgel. . Verder hebben we in Europa nóg een Schwarzkopf; hoe die van haar voornaam heet, weet ik niet; ze doet iets in haarverf en shampoo.

gravatar

Wat een fijn verhaal is dit voor de linkse gekkies in Nederland. Die halve zolen zijn snel geneigd iedereen die het failliete linkse gedachtegoed niet aanhangt te omschrijven als nazi’s.

Het ligt aan je definitie van nazi’s. Bijvoorbeeld

Je bent ongerust dat het volkswijkje waar je woont teloor gaat door de vele immigranten in je wijk

Het sociale stelsel kan de de vele migranten niet aan. -> hupsakee volgens de linkse goegemeente ben je een nazi.

Economische vluchtelingen moet je terugsturen. -> -> hupsakee volgens de linkse goegemeente ben je een nazi.

Anderhalf miljoen mensen hebben op de PVV van meneer Wilders gestemd. -> hupsakee volgens de linkse goegemeente zijn het nazi’s.

Corrie.

Reageer
gravatar

Correctie:

Je bent ongerust dat het volkswijkje waar je woont teloor gaat door de vele immigranten in je wijk > hupsakee volgens de linkse goegemeente ben je een nazi.

Corrie

gravatar

Het gaat zelfs zover dat wanneer je in de coffeeshop zegt dat je Robusta bonen lekkerder vindt dan Arabic bonen dan ben je een nazi. Vraag maar aan Roland Suidman die komt daar altijd.

gravatar

Neem nou een vlag die ik voorbij zag komen: rood en wit met in het zwart een grof-geblokt kruis met haken. Zo bombastisch. Europa is wat dat betreft wel wat verfijnder. Zelfs al zou het nationaal-socialisme overwaaien naar Europa (wat op zich al ondenkbaar is); ik kan me geen Europees land voorstellen dat een dergelijke vlag zou ontwerpen.

Reageer
gravatar

Wè hebbe ut allemáál, áúk voâh dat moedâhtsje vanje. Neím nâh nummâhtsje vèfentagtag bèvoâhbeíld: un halleve duítsâh in bloedsâhs met nassie, bámie of witte lès is genoeg om je ut schrompes an te vreíte.

Kogtom, lekkâh káne doe je bè De Belsjineís!

Auk op dondâhdag aupe.

gravatar

Als de belsjineis in ’44 al in Den Haag was neergestreken, had de hongerwinter nooit plaatsgevonden. Duitsers genoeg in die tijd.

gravatar

Alle Moslims het land uit lijkt niet op Nazisme. Dat zijn alternatieve feiten! Stem op mij en ik zorg ervoor dat ze het land uit zullen gaan. Olanda akbar!

Reageer