Shutterstock / Elnur

Shutterstock / Elnur

Hoe zou Nederland eruitzien als de taalnazi’s hadden gewonnen?

Nederland had er heel anders uitgezien als de taalnazi’s hadden gewonnen. Vooruit, we hadden allemaal foutloos Nederlands geschreven, maar tegen welke prijs? Boeken met spelfouten erin waren verbrand en dat was nog het minst erge geweest.

Historisch onderzoek wijst uit dat onder andere dt-fouten zwaar bestraft zouden worden door de taalnazi’s. Mensen die ‘hun’ als persoonlijk voornaamwoord gebruiken waren direct tot dwangarbeid veroordeeld, net zoals mensen die ‘me’ als bezittelijk voornaamwoord gebruiken. Kortom: de taalnazi’s waren geen lieverdjes.

Eén aspect van de samenleving zou precies hetzelfde zijn als nu: Twitter.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

‘Hun’ is een persoonlijk voornaamwoord (als het als meewerkend voorwerp wordt gebruikt), maar het kan ook bezittelijk voornaamwoord zijn. ‘Hun’ kan niet als onderwerp gebruikt worden.

Reageer
gravatar

Zonder de overwinning van de taalnazi’s was onze taal geüpdatet met ge-update en was gedelete niet gedeletet. Overigens ben ik van mening dat ons anderzijds de twijfelachtige eer te beurt was gevallen om het kennelijk Franse leenwoord persé te moeten verwelkomen in ons woordenboek.

Reageer
gravatar

Bas en Jan hebben er geen jota van begrepen.
Taalnazis (juister is Sprachenazi’s) organiseerden verbrandingen van alles wat er is geschreven in het Jiddisch en het Hebreeuws. Bij voorkeur zetten taalnazi’s de schrijvers erbij op de brandende stapel.

Reageer
gravatar

Nog stééds geen bericht over Chinese spio… sorry, weerballonnen. Lijkt me toch typisch iets voor De Speld om doorheen te prikken. Zou hun zwijgzaamheid erop duiden dat zij ook in het complot zitten?

Reageer