Wikimedia Maurits Vink

Dames en heren twijfelen over identiteit na wijziging aanspreekvorm

‘Ik dacht altijd dat ik een heer was, maar nu weet ik het niet meer zeker’

Het zijn lastige tijden voor dames en heren. Na de gemeente Amsterdam heeft nu ook de NS besloten om de aanspreekvorm te veranderen. Dames en heren worden dus niet meer als zodanig aangesproken, maar als ‘reizigers’, ‘aanwezigen’ of ‘mensen’. Ze raken daardoor ontzettend in de war.

Heer Erwin Goderie (26) is weer gaan twijfelen over zijn identiteit: “Ik dacht altijd dat ik een heer was, maar nu weet ik het niet meer zeker. Blijkbaar ziet de maatschappij mij vooral als reiziger, of erger nog, als mens. Daardoor zit ik zelf ook weer in de knoop. Mensen die geen dame of heer zijn snappen misschien niet waar ik me druk om maak, maar zij hebben makkelijk praten.”

Dame Mariska van der Vliet (44) heeft hetzelfde probleem: “Het heeft me heel veel moeite gekost om echt te geloven dat ik een dame ben. Maar ik heb wel nog steeds die bevestiging nodig. Het is verschrikkelijk moeilijk om zo onzeker te zijn over wie je bent. Ik vind het heel verdrietig dat met de gevoelens van dames en heren geen rekening wordt gehouden.”

Reiziger Robin Comijn (38) is juist verheugd over het aanpassen van de aanspreekvorm: “Diep van binnen heb ik me altijd al een reiziger gevoeld.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zou het niet fijn zijn om omgekeerd onze fantastische “leiders” ook aan te spreken op hun minderheid?
“Geachte corrupte zelfverrijker” lijkt me een goede titel.

Reageer
gravatar

Iemand al nagedacht over wat we met de uisluitend Heren of uitsluitend Dames plaatsnamen gaan doen?
Heer- hugowaard ?
Heer – enveen?
Heer- len?
Heer- jansdam?
Vrouwen- polder?
Maar ook ‘s Hertogenbosch komt er niet ongeschonden vanaf. Als de NS directie iets wil moeten ze toch zeker de namen van een aantal stations aanpassen….

Reageer
gravatar

Heb besloten om de overheid niet meer als overheid aan te spreken maar als Incompetente zeiksnorbrigade. Zeer complete term en passend in de wereld van nu.

Reageer
gravatar

Ik ben een hip persoon (met een baard) en tevens recalcitrant, dus: “Denkt u bij het verlaten van de trein aan uw persoonlijke eigendommen” moet ofwel worden vervangen door “Het zou niet verkeerd zijn als je je eigen spullen meeneemt als je hier uitstapt” of liever nog: compleet worden afgeschaft. Alsof anderen mij dat moeten voorschrijven! En degenen die toch liever “u” horen, daar maken ze maar een u-coupé voor.

Reageer
gravatar

Ik ben een reizigster en begrijp niet waarom deze mannelijke reiziger in een identiteitscrisis komt……
En volgens mij wordt de helft vd bevolking met “Beste reiziger” niet meer aangesproken. Te weten; de vrouwelijke reizigsters en de genderneutralen…….

Reageer
gravatar

Ja, “reiziger” is mannelijk. Dus kan helemaal niet, want nu ontstaan er huiliehuiliepartijen. Die worden zwaar tekort gedaan. Ik ook, want ik ben een Mevrouw. En dat blijf ik. Ik ga ondergronds, ik ga in het verzet.

gravatar

Er zijn nog minstens honderd (100) meer aanspreekmogelijkheden, want waarom zou je het makkelijk houden als het ook moeilijk kan?!

gravatar

Wat een walgelijke ontwikkeling. De linkse vijfde colonne heeft weer ongevraagd de onschuldige treinreiziger opgezadeld met een van zijn enge hobby’s.

Was 🙂 meneer Wilders van de PVV 🙂 maar aan de macht geweest.

Het is niet eerlijk.

Corrie.

Reageer
gravatar

Ben benieuwd hoe Geert Chlorix zou reageren op de aanwijzing ‘Alleen voor blondjes’.

Is dat ná of vóór de behandeling bedoeld?

Vragen-vragen-vragen…

gravatar

Fout, Corrie, fout. De term “meneer” suggereert dat Geert W. een heer zou zijn. Beter is te kiezen voor termen als: “volksvertegenwoordigende, propagerende of zoiets.

gravatar

Rechts georiënteerde ondernemingen en instanties ten bate voor het Algemeen Belang (Nuts) in dit land gebruiken de aanspreekvorm ‘Cliënt’, gevolgd door het eigen rekeningnummer en een datum.
De benaming ‘overtreder’ komt ook voor als zijnde genderneutraal, tevens gevolgd door een rekeningnummer en een datum.

Enfin, de benamingen ‘Gevolmachtigde(n)’ of ‘Economische Eenheid(heden), kortweg ‘E.E.’ dekken de gehele lading.