Studio Speld / Nederland Wereldwijd / Shutterstock

Vrouw verandert ‘V’ in paspoort in ‘BV’ om belastingvoordeel te krijgen

Nu de ongelijkheid in het land blijft groeien en enkel grote bedrijven lijken te profiteren van scherpe belastingvoordelen identificeren steeds meer mensen zich als bedrijf. Zo ook de 27-jarige Chantal uit Deventer, die de ‘V’ in haar paspoort liet veranderen in ‘BV’.

Chantal maakt een zeer opgewekte indruk wanneer ze uitlegt hoe ze op het idee kwam. “Toen ik zag dat bedrijven als Shell en Ahold zelfs tijdens de huidige inflatie miljardenwinsten maken dacht ik: dat wil ik ook!” Ze laat vol trots haar nieuwe paspoort zien. “Nu moet ik alleen nog even bedenken wat voor bedrijf ik ben.”

Veel mensen maken zich zorgen om Chantals keuze – en die van mensen als Chantal. “Traditionele BV’s zijn de hoeksteen van de samenleving”, zegt de 42-jarige Otto Reuner uit Enschede. “Als iedereen zich zomaar BV kan gaan noemen, wat voor zekerheid hou je dan over in deze wereld? Belastingvoordeel en schuiven met kapitaal zijn door god gegeven verworvenheden aan de rechtseenheid die we Besloten Vennootschap noemen. Iemand kan zich wel BV voelen, maar dat is voor mij niet genoeg. Waar houdt het op, denk ik dan?”

Chantal zelf ziet het probleem niet zo. “Veel ondernemers zijn gewoon erg conservatief. Die kunnen het niet hebben dat mensen zich nu beter kunnen uitdrukken, beter aan kunnen geven hoe ze zich voelen, en wie ze ten diepste zijn. Voor velen is dat ‘BV’, en als anderen daar niet meer kunnen dealen, pech gehad.”

Wel heeft Chantal een tip voor aanstaande ouders: “In plaats van naar het consultatiebureau kun je veel beter direct naar de KVK gaan. De gemiste kinderbijslag kun je dan ruimschoots compenseren door de fantastisch lage winstbelasting.”

Dit artikel staat in ons allernieuwste boek: 2023 – Toch een Jaar. Bestel vandaag nog het meest betrouwbare jaaroverzicht van 2023. Inclusief nooit eerder gepubliceerde artikelen, een voorwoord door Wopke Hoekstra, het beste van De Speld Sport en De Pin, een polarisatiespecial en een extreem polariserende middenpagina. Nu voor slechts 18,50 in onze webshop of in de boekwinkels!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Je kunt je wel Bij Voorbeeld BV voelen, maar als je niet genoeg omzet draait, draai je vanzelf uit op een faillissement. Dat lijkt mij heel teleurstellend voor de ouders-directeuren.

Reageer
gravatar

Wij hebben geconstateerd dat u en uw partner een paspoort hebben vervalst. Het wijzigen, het namaken of het anderszins van vorm en of inhoud (doen) veranderen van paspoorten is ten strengste verboden.
Wij kunnen u helaas niet beboeten, want wij hebben moeten constateren dat ook uw namen vervalst zijn.

Ministerie van Justitie en Valse Paspoorten

Reageer
gravatar

Josefien en Maarten,

Wij zien dat jullie een paspoort hebben vervalst. Knoeien met paspoorten is ten strengste verboden. Wij kunnen jullie helaas niet beboeten, want jullie namen zijn ook vervalst.

Ministerie van Justitie en Valse Paspoorten

Reageer
gravatar

Bij grofweg de helft van de mensen staat het bij de geboorte al vast dat ze geen werknemers kunnen krijgen. Dat is geen mening, maar een biologisch vaststaand feit! Dan kan je wel doen of je een BV bent, maar je bent het gewoon niet.

Reageer
gravatar

Ik ken Arno niet, maar ik gebruikte de naam Sjon om anoniem te blijven, terwijl ik de stem van de gewone ZZPer probeerde te vertegenwoordigen.
Hoezeer die naam een Belg tegen de haren instrijkt ga ik me nu even proberen voor te stellen.
Zo klaar.
Nou dat viel ook wel weer mee.