Bron: NOS.nl

Zalm onderbreekt ethische discussie: ‘Wat kost zo’n embryo?’

Verveelde informateur smacht naar getallen

Verveeld staart Gerrit Zalm voor zich uit. Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers praten nu al uren over embryo’s en ze hebben al zeker een halfuur geen getal genoemd.

Zalm kijkt jaloers naar Mark Rutte en Sybrand Buma, die een uurtje geleden Sex and the City zijn gaan kijken. “Ik vind wat Alexander vindt, maar minder fanatiek”, had Rutte stralend gezegd. “Voor mij geldt hetzelfde, maar dan met Gert-Jan”, gniffelde Buma, en weg waren ze. Mazzelaars. Hij kan niet weg, want hij wordt geacht dit gesprek in goede banen te leiden. Maar hoe kan dat als niemand over cijfers begint?

“Liberale principes zijn net zo goed principes, Gert-Jan”, zegt Pechtold. “Dit raakt ons net zo diep als het jou raakt.” Zalm gaapt. Hij denkt vol nostalgie terug aan de formatie van Paars II, toen Kok en Bolkestein aan één stuk door berekeningen op elkaar afvuurden.

Hij houdt het niet meer vol. “Wat kost dat eigenlijk, zo’n embryo?”, flapt hij eruit. Segers kijkt geschokt, Pechtold geïrriteerd. Rutte schiet in de lach, maar dat kan ook door Samantha komen. Besmuikt kijkt de informateur naar zijn papieren. “Sorry, ga verder.”

De financiën staan pas op de agenda als er overeenstemming is over de ethische thema’s. Zalm probeert niet te huilen. Langzaam maar zeker begint zijn leven als voltooid te voelen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De kosten van zo’n embryo zijn natuurlijk in hoogte afhankelijk van de al dan niet dure smaak van zijn buitenechtelijke relatie.

gravatar

Nee Cor, Gerrit gaat het niet zozeer om de legitieme herkomst van embryo’s (of ze nu vóór-, binnen- of buitenechtelijk zijn) maar om de netto leverprijs en levertijd. Franco huis of f.o.b. Gerrit is VVD’er, dus niet geïnteresseerd in ethische aspecten. Hij heeft daar ook totaal geen sjoege van, dus hij zit noodgedwongen de discussie tussen Pechtold en Segers maar uit, met hemelwaarts weggedraaide ogen. Af en toe zuchtend en voor de vorm instemmend “hm-hm” -end en terloops bij de gedurig langs-snellende kelners een café latte bestellend. Ware hij niet reeds kaal; hij zou zich de haren uit de kop trekken. Maar ja, partijdiscipline gaat boven alles; de VVD eist namelijk alle kernfuncties in het nieuwe kabinet op, dus ook die van informateur.

gravatar

Reïncarnatie gaat niet zonder ziel anders had Zalm in de toekomst geaborteerd kunnen worden.

gravatar

Wat je zegt Wiemersma,

Onder Rutte 2 werden er bruggen kapotgeslagen, maar de VVD hoopt voor een derde termijn het motto ‘Zieg Heil’ boven het toekomstig overeen te komen pakket te schrijven.
Benieuwd of de SGP er openlijk in wil meegaan.

gravatar

M., misschien is op korte termijn de adoptie van een Chineesje goedkoper dan duurzame kweekzalm, maar denk eens aan de generationele effecten op langere termijn. China heeft de 1-kind-per gezin-wet laten vervallen. De aldus ontketende groeikracht vertaalt zich in significant hogere geboortecijfers. China annexeert nu al eilanden voor de kust van Japan en Vietnam, om meer “Lebensraum” te krijgen. Wat denk je dat er gebeurt als hier in West Europa een hausse aan Chineesjes wordt gekweekt. Dat wordt een existentiële ruzie met de aanhangers van DENK, om de pot van de Kinderbijslag. Wie gaat er winnen: Erdogan of Xi? En waar moeten dan vergrijzende en ontgroenende autochtonen naar toe? Naar Panama, of naar offshore-constructies?