Beeldbewerking: Casper Steenbergen

Kabinet gevormd met 3D-printer

Materiaal stabiel genoeg om grote vraagstukken aan te pakken

Wetenschappers aan de Technische Universiteit Eindhoven zijn erin geslaagd een kabinet te vormen met behulp van een 3D-printer. Het kabinet is in delen geprint op een industrieterrein in Eindhoven en wordt binnenkort op het bordes in elkaar gezet.

“Ik ben hier wel trots op”, zegt technisch formateur Theo Salet. “Er barstte wel gejuich los toen de minister van Sociale Zaken er als mayo uit rolde.” Toch ging het niet zonder slag of stoot: “Op een gegeven leek de boel vast te lopen. Toen zijn we even met z’n allen naar het Catshuis gegaan om een potje te kaarten. Daarna ging het weer soepel, al hebben we helaas wat weinig vrouwen geprint.”

Salet weet zeker dat het gebruikte materiaal stabiel genoeg is: “Er kunnen zelfs wat dissidente Kamerleden wegvallen, zonder dat de boel meteen instort. Dat kan gewoon gelijmd worden. Dat is ook noodzakelijk, want dit kabinet moet verbindingen leggen in de samenleving en enorme vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld klimaat en migratie gaan aanpakken.”

“Geweldig wat innovatie kan betekenen”, zegt demissionair minister van Economische Zaken Henk Kamp, die niet in het kabinet is geprint. “Dankzij de 3D-printer zijn we voor onze kabinetten niet meer afhankelijk van dubieuze regimes als de PVV en van bouwstoffen die langzaam maar zeker op raken, zoals de PvdA.”

De wetenschappers zijn ambitieus. Salet: “Wellicht kunnen we op termijn veilige vluchtelingenkampen printen in Noord-Afrika, of het Verenigd Koninkrijk terugprinten in de Europese Unie. Met deze techniek is er van alles mogelijk, en de politieke wil is niet eens nodig.”

Voorlopig heeft het kabinet overigens nog geen regeerakkoord, maar dat is volgens Salet geen probleem: “Dat kun je ook met een gewone printer uitprinten.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ay. Da’s jammer Mark. Dan stoppen wat mij betreft hier de onderhandelingen. Succes met Gert-Jan!

gravatar

Dat heb je goed gezegd, Corrie.
Als meneer Wilders van de PVV een technische opleiding zou hebben gehad, zouden we binnen een dag een nieuw kabinet hebben.