Rijksoverheid / Wikimedia Commons

Alle partijen verder in de oppositie

‘En nu aan het werk’

Na tachtig dagen onderhandelen is de politiek er uit: alle dertien partijen van de Tweede Kamer gaan in de oppositie. Vandaag presenteerde formateur Herman Tjeenk Willink een oppositie-akkoord.

Het oppositie-akkoord bevat een aantal opvallende onderdelen. Zo is afgesproken om het niet eens te worden over klimaat en migratie. De partijen beloven daarnaast om elkaar hard aan te vallen, in de Tweede Kamer en in de media.

De nieuwe oppositieleider Mark Rutte is tevreden met de uitkomst. “De VVD kan als grootste oppositiepartij veel invloed gaan uitoefenen op de besluitvorming. Wij zijn van plan om keihard oppositie te gaan voeren. Als er plannen op tafel komen, stemmen we daar niet mee in. Onze kiezers verwachten niets minder.”

Ook Jesse Klaver is blij dat de partijen eruit zijn gekomen. “Meningsverschillen over duurzaamheid krijgen eindelijk prioriteit in Den Haag. In de oppositie gaan we er alles aan doen om onze groene agenda door te voeren. Samen zorgen we voor onenigheid. En nu aan het werk.”

Bij Tjeenk Willink overheerst opluchting. “In het begin van de onderhandelingen waren de verschillen levensgroot. Mooi dat het toch gelukt is om een akkoord te sluiten dat tegen niemands principes indruist. We zijn toch in een paar weken tijd ver uit elkaar blijven staan. Daar mogen we trots op zijn.”

De Nederlandse kiezers lijken alvast enthousiast te zijn over het oppositie-akkoord: in de peiling van EenVandaag krijgen alle dertien partijen er vijf zetels bij. “Niet regeren loont nu eenmaal,” legt presentator Gijs Rademaker uit.

De Koning wordt aankomende vrijdag verwacht voor de bordesscène. Hij zal in zijn eentje poseren voor de foto.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Pechtold op BZ, Geke Faber op Onderwijs, Cees Veerman Economie, Gerrit Braks Landbouw, Joris Voorhoeve op Defensie, Dijsselbloem op Financiën, Gerrit Hiemstra Milieu, Annemiek van Vleuten op Sport, Hans Dorrestijn Cultuur, Volkert van der Graaf op Justitie en Van Rossem premier zeker?

gravatar

Zijn we dan eindelijk ook van de fascistoïde Oranjekliek af? Of krijgen we dan Zorreguita als staatssecretaris van Wegmoffelingen?

Reageer
gravatar

Niet goed gelezen, beste.. ehm persoon. Er regeert er straks maar één, en dat is de koning. We worden dus weer gewoon een monarchie.

gravatar

Ik weet nog een oplossing, eigenlijk een aanvulling op bovenstaande: alle partijen die GEEN zetel gehaald hebben zoals Ondernemerspartij, VNL, de Piratenpartij, GeenPeil, Artikel1 en JezusLeeft leveren ieder 1 minister, dat zijn er 15.. De 150 kamerleden van de wel gekozen partijen kunnen dan per keer en onderwerp stemmen zoals hun goeddunkt. Moeten ze nog na gaan denken ook.

Reageer
gravatar

Het artikel heb ik niet helemaal gelezen vanwege mijn prikogen-probleem. Maar de kop ‘Alle partijen verder in de oppositie’ zou beter zijn wanneer de kop: ‘ Alle partijen verder in de oppositie op de PVV van meneer Wilders na.’ zou zijn.

Het struikelblok is de migrantenproblematiek. De politiek elite is te kakkebroekig om daadkrachtige maatregels op te stellen.

Een inspirerende quotes van de WijsGeert is: ‘”Vrijheid is een rijke voedingsbodem van je onderbewuste. Grenzen dicht.”

Meneer Wilders van de PVV weet hoe hij Nederland weer voor de ‘native Nederlander’ kunt maken.

Hij is onze hoop.

Corrie.

Reageer
gravatar

Ik acht dit een zorgelijke ontwikkeling, want op deze wijze loopt het vragenuurtje het risico te verwateren of ten langen leste zelfs te worden afgeschaft. Dit beneemt de burger, met name de gepensioneerde, een vermakelijk stukje Haagse politiek.

Reageer