NOS.nl

Steeds meer acceptatie voor regeerofoben

'Het is natuurlijk heel eng om beslissingen te nemen waar ik ze straks keihard op ga afrekenen.'

Vroeger durfden politici nauwelijks toe te geven dat ze geen regeringsverantwoordelijkheid wilden nemen. Maar tegenwoordig zie je een groeiende acceptatie van regeerofobe politici.

Vooral de PvdA heeft de laatste jaren belangrijke stappen gezet in de acceptatie van regeerofobie. “Lodewijk Asscher durft nu gewoon openlijk te zeggen dat hij niets voor zijn kiezers wil binnenhalen. Dat zou een paar jaar geleden nog ondenkbaar zijn geweest”, vertelt politiek historicus Flemmo te Gader. “Het is jammer dat ze daarvoor niet door de kiezer beloond worden.”

Maar niet alleen Kamerleden van de PvdA lijden aan regeerofobie. Ook politiek leiders als Alexander Pechtold, Sybrand Buma en Jesse Klaver zijn huiverig om aan de knoppen te zitten. Tijdens de formatie formuleerden ze voortdurend breekpunten, ondergrenzen en onwrikbare principes. Te Gader: “Ze doen zo erg hun best om hun kiezer niet teleur te stellen, dat ze niets voor hem voor elkaar krijgen.”

Kiezers hebben alle begrip voor de angst van partijen om regeringsverantwoordelijkheid te nemen. “Het is natuurlijk heel eng om beslissingen te nemen waar ik ze straks keihard op ga afrekenen. Stel je voor, als het resultaat ons niet bevalt straffen we ze de volgende verkiezingen misschien wel met een nóg ingewikkeldere puzzel.”

Toch is regeerofobie nog niet overal doorgedrongen. VVD-leider Mark Rutte snapt er bijvoorbeeld helemaal niets van. “Wij hebben al jarenlang lak aan ons imago. De ene kabinetsperiode doen we het met rechts, de volgende kabinetsperiode liggen we met links in bed. En bij elke verkiezing worden we daar weer voor beloond.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Bespreekbaar gemaakt ja.
Een plekje gegeven.

Kunnen we al spreken van een ‘kumming oet dee’ (uit de kast gekomen)?

gravatar

Dat is inderdaad goed. Wel jammer dat niet wordt vermeldt dat meneer Wilders van de PVV de enige politicus is die niet regeerofobe is.

Hij vertegenwoordigd anderhalf miljoen mensen en volksverlakkers zoals de VVD, CDA of D66 enz. enz. enz durven niet met hem te praten.

Dat is niet eerlijk.

Corrie.

gravatar

Als meneer Wilders van de PVV was uitgenodigd bij de onderhandelingen hadden we binnen een enz. enz. enz.

-repeat track- ∞

Corrie.

Reageer
gravatar

Als ze nou gewoon iedereen die best eens een keertje zou willen regeren een kans zouden geven kom je volgens mij net aan een krappe meerderheid.

Nog meer problemen die ik moet oplossen?

Reageer
gravatar

Zucht…
Ik voel me meer therapeut dan informateur.

Laatst nog barstte er alweer eentje in tranen uit, en wilde me snotterend om de hals vallen. Dat ‘ie “nu eindelijk aan de wereld kon tonen wie hij ECHT was’. En dat “z’n wereld tot dan toe een schijnvertoning was geweest, zelfs voor z’n ‘partner’ voor en z’n ouders”.

Was ik er maar nooit aan begonnen.

Reageer
gravatar

Typisch Speld gelul weer. Hebben jullie het nog niet door? De enige reden dat er geen regering komt is omdat er meer dan 150 mensen een baantje hebben waar ze vrijwel niks voor hoeven te doen en minimaal 110K per jaar voor vangen. Champagne, oesters en kaviaar gratis op allerlei recepties, vier keer per jaar op reces en uitblazen op kosten van Das Dumme Volk… die status quo wil men handhaven. Het gaat zeker 40 jaar duren voor we een regering hebben!

Reageer