Jari wil meer erkenning voor schoonmaken doucheputje

Huisgenoten moeten het wel uit zichzelf opmerken

“Hebben jullie vandaag eigenlijk gedoucht?”, vraagt Jari vanuit het niets aan zijn huisgenoten, tijdens het eten. “Ja”, antwoorden ze, “hoezo?” – “O, zomaar”, zegt Jari. Maar hij vraagt het niet zomaar. Stiekem wil hij meer waardering voor het feit dat hij gisteravond het doucheputje heeft schoongemaakt.

Zijn huisgenoten moeten het echter wel uit zichzelf opmerken, vindt Jari. Hij heeft een half uur in dat stinkende rotputje lopen poeren, zonder handschoenen. Hij kijkt naar Sandra’s lange bruine krullen en haar schone vingers, die het bierglas vasthouden. “Ze had mijn vingers moeten zien, toen ik die dot met bruin krulhaar uit het putje scoopte”, mompelt Jari. “Wat zeg je Jari?”, vraagt Maarten met luide stem. Jari glimlacht zwak. “O, niks, niks.”

Terwijl Maarten zijn aardappels in de mayonaise doopt, denkt Jari aan de ondefinieerbare grijze prut die zich in het doucheputje had opgehoopt. Gisteravond zat het nog aan zijn vingers. Dan legt Sandra haar mes en vork weg en kijkt Jari aan. Hoopvol kijkt hij terug. “Jari”, zegt ze. “Ja?” – “Zou jij volgende keer je afwas meteen willen opruimen, of het in een teiltje zetten?” Jari knikt teleurgesteld van ja.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hij pakt het ook helemaal verkeerd aan natuurlijk.

Werkwijze succesvol erkenning krijgen voor het schoonmaken van een doucheputje (of welke klus dan ook, het is een universele methode):
1. Begin weken voordat je werkelijk aan de voorgenomen taak begint regelmatig te verwijzen naar de voorgenomen taak. Schroom niet hierbij veelvuldig te verwijzen naar de voorgenomen taak en gebruik hierbij zinsneden als; Heb ik je al verteld dat ik binnenkort, heb je al gehoord dat ik binnen afzienbare tijd, en/of wist je dat ik spoedig zal aanvangen met… (vul deze zinsneden aan met de voorgenomen taak.
2 Geef aan hoeveel plezier, moeite of weerzin de voorgenomen taak met zich meebrengt. Emotionering van de taak zorgt voor meer beleving bij de toehoorder en begrip voor de inspanning die je hebt verricht om de taak tot je te nemen, Je kan hierbij de woorden zwaar, belastend, vermoeiend of uitputtend als kwalificatie gebruiken. Woorden die aangeven dat je lol aan de taak kan beleven moet je zo zorgvuldig mogelijk uitsluiten.
3 Kom ook na het verrichten van de taak regelmatig op de taak terug in de trant van; Weet je nog dat ik die en die taak verricht heb? Wat fijn he dat ik toen en toen die en die taak verricht heb hè? en tsjonge jonge wat was dat toen een taak zeg die ik verricht heb. Houd dan direct je mond en kijk met een schuin hoofd de toehoorder schaapachtig aan. Hij/zij zal zich gedwongen voelen om met een juiste repliek te komen.

Je kunt antwoorden verwachten die uiteenlopen van; ach rot toch op. Hee, wat fantastisch. Jonge wat ben ik blij met je. Tot zelfs verregaande uitersten waarbij mensen je huilend van dankbaarheid op de schouder slaan en in sommige gevallen zelfs met je willen trouwen. (dat laatste heb ik 1 keer van dichtbij mee mogen maken bij mijn broer). Het werkt echt.

Succes!

Reageer