Youtube: Kennisbank Directoraat-generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties

Tjeenk Willink legt paardenhoofd in bed Roemer

Binnenhof doodsbang voor reputatie ‘El Tjeenko’

De angst is voelbaar in Den Haag na de aanstelling van Herman Tjeenk Willink als nieuwe informateur. De ‘Godfather van het Binnenhof’, zoals zijn minst dreigende bijnaam luidt, staat bekend om zijn onorthodoxe aanpak om onwillige fractieleiders in het gareel te krijgen.

‘Men is hier doodsbang’, fluistert politiek commentator Frits Wester. ‘Waarom denk je dat Rutte en Buma het zo serieus geprobeerd hebben met GroenLinks? Ze wisten dat ‘El Tjeenko’ op het toneel zou verschijnen als het te lang zou duren. Nu het zover is, durft niemand hier nog blokkades op te werpen.’

Toen Emile Roemer dinsdagochtend om tien uur zijn ogen open deed, werd de SP-leider aangestaard door een paardenhoofd. Wester: ‘Een duidelijke waarschuwing van de onderkoning. Tjeenk Willink wil daarmee zeggen: stel je open voor de VVD, anders wordt dit land onbestuurbaar. Ik denk dat die boodschap wel is aangekomen.’

Niet alleen Roemer heeft de nieuwe formatiemethode aan den lijve ondervonden. Toen Alexander Pechtold gisteren op weg naar huis was, werd hij plots van achter gegrepen en de achterbak van een auto ingesleurd. Even later lag hij al met tape om zijn mond en met zijn handen aan elkaar vastgebonden op een vuilnisbelt. Naast hem stond een bord waarop het woord ‘levenseinde’ met bloed was doorgekrast.

Voormalig VVD-leider Frits Bolkestein roemt de werkwijze van Tjeenk Willink. Hij kreeg met de ‘Beul van de Raad van State’ te maken tijdens de formatie van het eerste paarse kabinet. ‘Natuurlijk, waterboarding is geen pretje’, erkent Bolkestein. ‘Maar het gaat om het resultaat. Tjeenk Willink kreeg de neuzen dezelfde kant op. Met argumenten en een honkbalknuppel.’

Van Lodewijk Asscher is sinds maandagochtend niets meer vernomen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

gravatar

Volgens mij komt de PVV alsnog wel aan bod met een informateur van dergelijk statuur. Ik voorzie een kabinet Van Rey-Holleeder-Wilders.

gravatar

Sorry, ik ben niet beschikbaar. Het komende jaar ga ik samen met Donald en Boris allochtonen naar Expeditie Robinson jagen. Wel leuk dat ons nageboorte ook gekke blonde haren zal krijgen 😉

gravatar

Laten we hopen dat ‘El Tjeenko’ verstandig genoeg is om ook meneer Wilders van de PVV bij de onderhandelingen te betrekken.

Het kan toch niet zo zijn dat de ‘Godfather van het Binnenhof’, de stemkeuze van anderhalf miljoen Nederlanders negeert.

Er moeten koppen vallen. Te beginnen bij de linkse Gekkies.

Corrie.

• Reageer
gravatar

Dat heb je goed opgeschreven. Linkse hipsters moeten weer teruggedreven worden naar hun macro biologische koffietenten.

gravatar

The ‘Godfather van het Binnenhof’ verdoet zijn tijd niet aan mensen met een alternatieve werkelijkheid, dat weet je toch wel Corrie, m’n zuigerdje! 😉

gravatar

Hij komt op de fiets naar het Binnehof, alwaar (heus waar! echt te zien op het journaal) een bediende in een pandjesjas (livrei? lakei? idioot met billentikker?) zijn fiets aanpakt en twee meter verderop op de standaard zet. Echt een topregent is Tjeenko. Hij heeft tenminste valet parking voor de fiets. Het gaat helemaal goed komen met ons land.

gravatar

We moeten niet hysterisch doen over dat paardenhoofd, het was een publiciteitsstunt van UNOX waar men sinds kort ook paarden in de magere rookworst verwerkt, om vette varkens te sparen. Maar hardnekkige geruchten binnen de VVD stellen dat het hoofd aan ex-voorzitter Keizer behoorde, die lang en dapper het hoofd bood aan in- en externe oppositie. Uiteindelijk legde Keizer het hoofd in de schoot, maar niemand wilde het hebben. Logisch dus dat Tjeenk het bij Roemer in bed kon leggen, als “an offer he could not refuse”

• Reageer