20% Nederlanders maakt spelfouten achter het stuur

'We laten ons te makkelijk afleiden door een stoplicht'

Maar liefst 20 procent van de Nederlanders maakt spelfouten achter het stuur. Dat blijkt uit onderzoek van het Genootschap onze Taal. De organisatie roept mensen op om beter op te letten tijdens het rijden.

Voorzitter Gert Haverkate: “We laten ons in het verkeer te makkelijk afleiden door een stoplicht, een verkeersbord of een zebrapad. Dat gaat dan ten koste van de spelvaardigheid. Probeer jij maar eens te bedenken hoe je ‘af en toe’ of ‘sowieso’ schrijft als je moet invoegen op de snelweg.”

Volgens Haverkate is de oplossing simpel: “Installeer een app waardoor je stuur blokkeert tijdens het appen. Zo kom je niet in de verleiding om uit te wijken voor een bromfietser terwijl je op een Face Swap reageert.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dat verkeer leidt ook inderdaad waanzinnig af. Laatst had ik een vette pindasausvlek op mijn trui toen ik op de A15 mijn chinese rijsttafel aan het nuttigen was.

Reageer
gravatar

Misschien is dit de
juiste plaats om aan
te geven dat dit reac-
tievacje op een mo-
biele telefoon echt
te klein is. En dat die
automatische wooraf-
breking het er niet mak-
kelijker op maakt om
veilig te reageren.

Reageer
gravatar

Ik heb een bel op m’n stuur laten zetten dan horen ze me wel aankomen met m’n dronken kop en geen mens die de spelfouten hoort.

gravatar

Van mij mogen ze zich gewoon te ‘pleter’ rijden.

Maar wel tegen een betonnen muur.
Niet over een spelend kind heen, of meer van dat soort narigheid.

Mag ik dat zeggen?
Ja, dat mag ik zeggen.

Reageer
gravatar

Mag het wel tegen een kind als dat kind de dat als constructie gebruikt heeft of een vorm van dubbel op verwerkt heeft in een zin?

gravatar

Sowieso moet je nooit berichtjes versturen achter het stuur. Dat is veel te gevaarlijk.

Ik maak mijn spelfouten altijd op De Speld. Dat is wel zo veilig. Het gaat immers om de boodschap die je verspreid. 😉

Corrie.

Reageer
gravatar

Als taalpurist erger ik mij aan mensen die autorijden tijdens het gebruik van hun smartphone. Je bent snel afgeleid en dat levert een hoog risico op ongelukkige taalconstructies.
Ik pleit er dan ook voor om even een parkeerplaats op te zoeken zodat je je aandacht volledig op je tekst kunt richten.

Reageer
gravatar

1. Dit doen de meeste automobilisten al: die gebruiken een stuurslot tijdens het appen.
2. Volgens mij is dit toch een gevaarlijk advies. Een goed gespelde zin niet kunnen voltooien, laat staan versturen, door onverwachte situaties (je weet maar nooit op zo’n snelweg of woonerf) heeft ook weinig zijn.

Reageer