Bilanol / Shutterstock

Bilanol / Shutterstock

Hans geeft een cursus EMBO: ‘Eerste Mobiel Bij Ongelukken’

“Bij dit kruispunt is het de laatste weken een aantal keer goed raak geweest”, vertelt Hans van der Meulen terwijl hij met zijn verrekijker het drukke verkeerspunt afspeurt. Iedere donderdagavond geeft hij aan een handjevol geïnteresseerden geheel belangeloos de cursus ‘EMBO’: Eerste Mobiel Bij Ongelukken.

Terwijl we langzaam de bebouwde kom verlaten begint Hans’ telefoon te piepen. “P2000, een paar honderd meter over deze weg, fietser met ernstig letsel, let’s go”, roept hij. “En jullie weten wat we geleerd hebben: zodra we er zijn direct in de stabiele zijligging voor het perfecte beeld!”

Voordat we het ongeluk naderen wil Hans ons wel waarschuwen: “Soms zie je dingen die je liever niet wil zien. Een laaghangende zon, scheve straatstenen, een vinger voor de lens. Dat kan het beeld gewoon enorm verpesten.”

Eenmaal bij het ongeval aangekomen is de ambulance al ter plaatse. We zien een lichte teleurstelling bij Hans. “Het wordt ons EMBO’ers allesbehalve makkelijk gemaakt om een ongeluk op de juiste manier te filmen.” zegt hij. Een van de ambulancebroeders vraagt Hans of hij ruimte wil maken. Met enige tegenzin doet hij een stap naar achteren. “Dit bedoel ik”, zegt hij. “Laatst was er zelfs een politieagent die mijn mobiel uit m’n handen sloeg, dan denk ik: waar is het respect?”

Terwijl de fietser met onbekend letsel de ambulance in wordt gedragen vertelt Hans al filmend over een zeer vervelende situatie eerder deze week. “Er zat een man bekneld in zijn auto en hij schreeuwde om hulp, maar ja, ik ben geen dokter. Toen ik na minutenlang schreeuwen toch maar mijn mobiel aan de kant legde om hem te helpen vloog de auto in brand, met die man erin. En daar baal ik zo van. Dat had ik dus gefilmd kúnnen hebben.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Als ALS (Assuradeur Letsel Schade) vind ik dat leden van EMBO teveel worden gehinderd bij hun goede werk. Ik pleit ervoor dat zij voortaan voorrang krijgen bij het fotograferen en/of filmen van letsels.

De vele valse letselgevallen en overdreven letselkosten mij namelijk zoveel geld dat de premies voor mijn verzekerden binnenkort flink meer dan de inflatie omhoog moet.

Reageer