CC Air Force photo:Margo Wright

Overheid getroffen door ICT-project van de overheid

‘Schade loopt in de miljarden’

De overheid is op maandagochtend getroffen door een ICT-project van de overheid. Verschillende afdelingen van het Rijk kunnen hun werk niet uitvoeren door het project, en de kosten lopen mogelijk in de miljarden. Het kan mogelijk jaren duren tot het project vroegtijdig wordt stopgezet.

Er werd al langer gesuggereerd dat de overheid niet goed beveiligd zou zijn tegen ICT-projecten van de overheid. ICT-expert Flemmo te Gader uitte al vaker zijn zorgen: “Het is niet de eerste keer dat de overheid wordt getroffen door een ICT-project. We hebben het gezien met SPEER, Werk.nl, DigID, het Elektronisch Patiënten Dossier, de Belastingdienst, het C2000-communicatiesysteem van hulpdiensten, Defensie en de modernisering van de gemeentelijke basisadministratie. Het zijn grote en complexe projecten die enorme schade kunnen aanrichten.”

Volgens Te Gader moet de overheid veel beter beveiligd worden voor een uitbraak van ICT-projecten. “Er moet strategisch beter samengewerkt worden om te voorkomen dat de opdrachten voor projecten gegeven worden. Op deze manier blijft de overheid bewust risico lopen.”

Dit artikel is te vinden in ons nieuwe boek: 150 Jaar De Speld Deel 1. Bestel vandaag nog de bundel van alle artikelen die de loop van de geschiedenis hebben veranderd. Nu al erkend als wereldwonder en slechts 22,50 in onze webshop.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Duidelijk is dat minstens vier maffiose kartels de overheid onder de duim hebben: de ICT-toeleveranciers, de farmaceutische monopolisten, de banken en de onafgebroken dóórfrauderende bouwsector. Zolang de VVD aan de macht is, heeft men niets te vrezen. Zelfs Keizer, de Big Kahuna der VVD-integriteit, is niet bang om met zijn benen in de grafmodder te staan, zo blijkt. De gehele Tweede Kamer-populatie blijft graag onwetend, dan is er geen actie nodig (“Wir haben es nicht gewusst”). (Prijs) vraag: hoe komt het toch dat ondanks een onafgebroken reeks fraudes, malversaties en schandalen, de VVD toch altijd de grootste partij blijft? Is dat alleen maar “Mundus vult decipi” of misschien ook een beetje stembusfraude? Goede antwoorden naar Postbus 51. Hoofdprijs: 1 jaar zitting in het Opperste Partijpresidium van de VVD, minimaal 53 commissariaten, bijbehorende bonussen en gratis eerste klas reizen met NS.

Reageer
gravatar

Ze opent al jaren geen bijlagen als als eerzame burger iets van ze gedaan moet krijgen, dus waarom zou dit nu dan wel ineens gebeuren?

gravatar

ja, maar alleen als de postduiven vliegen over SSL anders zijn ze te onderscheppen en aan te passen door kwade hackers

gravatar

Russische hackers? Noord Koreanen kunnen dat veel beter én goedkoper. Daar had Hitler nog wat van kunnen leren met zijn oubollige: “Wollt Ihr den Totalen Krieg?”. Kijk liever eens naar het Noord-Koreaanse nieuws: sublieme oorlogsretoriek, gepresenteerd door die unieke broedse kip van een omroepster. Die immer in extase raakt als ze over haar eigenaar Kim Jung Un praat, of over diens fallische symbolen: ballistische raketten. Zo kan het dus ook.

gravatar

..en de dwaas is dan weer een goede vriend van de zotheid; beiden close met de ict-aanbesteders des Lands burelen.

Ik zou gewoon een Russische hacker bellen, die weet wél hoe een computer werkt.

gravatar

Hum,
tja, de overheid staan natuurlijk te boek als hindermacht. Dus is het uitstekend als de overheid zichzelf flink in de wielen rijdt om de burgers en ondernemers tegen haarzelve te beschermen.
Uitstekende dienstbare prestatie dus, een disfunctionerend ICT traject.
#Waarisdatbonnetje?

Reageer
gravatar

Ik dacht dat De Speld altijd de actualiteit gebruikte om sarcastische artikelen te schrijven?

Waarom dan nu ineens correctheid en accurate berichtgeving? Watskeburt? Is de Speld ook getroffen door een virus?

Reageer
gravatar

Niets daarvan Naald,

Hier wordt gewoon oud nieuws gelezen. Alweer ruim 15 jaar geleden is men begonnen om jaarlijks miljarden aan mislukkingen die met een computer te maken hebben over de balk te smijten. De Overheid heeft voor dat smijten dan ook mensen in dienst. Een ruwe schatting leert ons dat dit jaarlijks om 5 tot ruim miljard euro’s gaat, met zo nu en dan een uitschieter naar boven.