Bron: Pixabay, jpenrose

Hoe Shell ooit op een zoldertje begon met het winnen van olie

Jonge oprichters noemden hun bedrijfje aanvankelijk 'N.V. Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij'

Het is een van de allergrootste bedrijven ter wereld, met een omzet van zo’n 243 miljard euro per jaar. Maar weinig mensen weten dat Shell ooit begon op een zolderkamer in Den Haag, toen drie vrienden daar naar olie begonnen te boren.

Olie was tot 1890 vooral een hobby van August Kessler. Hier en daar had hij al wel eens wat geboord en in zijn jonge jaren verkocht hij ook wel eens een vat. In de zomer van 1890 zat hij wat te dagdromen met twee van zijn maten, Henri Deterding en Hugo Loudon. Stel dat hij er echt werk van zou maken, zei August met een schittering in zijn ogen. Zou er dan geld mee te verdienen zijn?

Henri en Hugo zagen het avontuur wel zitten. Henri’s ouders, die moesten glimlachen om de ondernemingszin van de knapen, stelden hun zoldertje ter beschikking om de olie te winnen. De drie jongens staken er al hun vrije tijd in. Elke avond en ieder weekend zaten zij op de tweedehands jaknikkers die ze op de zolder hadden neergezet.

De jongens noemden hun bedrijfje aanvankelijk ‘N.V. Koninklijke Nederlandse Petroleum Maatschappij’. Toen de zaken serieuzer werden, veranderden ze dat in het iets professioneler klinkende ‘Shell’. De zolder van Henri’s ouders werd na een paar jaar te klein voor de snel groeiende onderneming. Om hun significante deel van de wereldoliemarkt in handen te kunnen houden, moesten de jongens namelijk voor het eerst personeel aannemen. Een spannend moment voor de avonturiers.

Waar Shell inmiddels staat, weten we allemaal. Het verhaal van drie onbezorgde vrienden, die groots durfden te dromen, is een mooie inspiratie voor jonge ondernemers die anno 2017 in de grondstoffen willen stappen. Laat niemand je vertellen dat jouw bedrijf geen succes kan worden!


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ach Ach, de linkse media is Shell weer aan het bashen.

Mensen die Facebook goed bijhouden weten dat meneer Bolkestein, de leermeester en held van meneer Wilders van de PVV daar een belangrijke functie heeft gehad.

Shell gaat de wereld redden. 🙂

Carrie.

Reageer
gravatar

De koolstof uit de atmosfeer die in honderd miljoen jaar in de aarde is begraven, werd in minder dan honderd jaar in de lucht gepompt.

gravatar

Binnenkort komt hun eerste houten(!) jaknikker op een veiling, de AHH 1.
Henri’s ouders vond hem onder een laag stof op zolder.

Spannend!

Reageer
gravatar

August, was nog een oude bekende van mij. Die heeft op TU Drachten nog scheikunde van mij gekregen. Zag toen al dat het een topper zou worden.

Hoogachtend,

Prof. B. de Bouwer

Reageer
gravatar

Over jaknikkers gesproken: mijn klasgenootjes en ik deden vroeger buiten iets met knikkers gooien en verzamelen. Via wat zelfbedachte spelregels won je knikkers of raakte je ze juist kwijt. Dat viel een leraar op, en om een lang verhaal kort te maken: ons spelletje van toen staat tegenwoordig bekend als ‘economie’. Google er maar eens op.

Reageer