Flickr - Sodanie Chea

Tamara is niet zo goed in wonen

'Zodra ik een dak boven m'n hoofd heb, gaat het mis'

“Het is gewoon niet zo mijn ding”, lacht Tamara schamper nadat ze voor de zoveelste keer tevergeefs probeerde te wonen. “Tsjah, sommige mensen zijn gewoon goed in wonen, ik ben weer goed in andere dingen. Ik ben bijvoorbeeld best creatief met bloemstukken”, is de nuchtere conclusie.

“Zodra ik een dak boven mijn hoofd heb, of ingeschreven sta bij de gemeente, gaat het fout”, vervolgt ze. Amper twee weken geleden leek het even in orde te zijn, maar plots ging het weer goed mis. “Toestanden! Nou ja, lang verhaal kort, ik bevond me niet in een woning.”

Tamara laat zich echter niet uit het veld slaan: “Weet je, hoe belangrijk is het nou helemaal om goed te zijn in wonen. De een woont nou eenmaal beter dan de ander. Er zijn ook mensen die niet goed zijn in leven, dat lijkt me pas echt verschrikkelijk. Wat dat betreft mag ik van geluk spreken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Laat me raden: veel in de telefoon, in besloten kring, of publiekelijk in Amsterdam op een sinaasappelkist op de Dam,
in familiekring en bij vrienden, op verjaardagen en in boodschappen op de voicemail?

gravatar

Het is vaak de kille uitstraling van stenen en beton die mensen als Tamara ervan weerhoudt om een relatie met haar woonomgeving aan te gaan. In DSM-VI zal deze aandoening worden opgenomen onder het lemma ‘woonangst’. Een afdoende therapie is nog niet ontwikkeld, hoewel in een aantal gevallen de lijders aan het syndroom duidelijk baat vonden bij opvang in een tentenkamp.

Reageer
gravatar

Inderdaad. Ik ken er ook zo een. Mijn ex is ook niet goed in wonen. Sinds de scheiding, nog geen jaar geleden, heeft ze er al drie gehad. Woningen bedoel ik. Mannen hád ze bij de vleet tijdens het huwelijk, maar dat lijkt opeens te zijn gestabiliseerd. Alhoewel: ook die man wordt al een tijdje door haar belazerd. Ehh, waar hadden we het ook al weer over?