Wikimedia Commons - Jesse B. Awalt

Mugabe verbiedt VVD-bijeenkomst in Zimbabwe

‘Vrijheid en democratie stroken niet met onze waarden’

Zimbabwe verbiedt het voorjaarscongres van de VVD, dat de liberalen volgende maand in het stadje Bulawayo wilden houden. De autoriteiten zijn bang voor ongeregeldheden.

“Vrijheid en democratie, dat strookt niet met de waarden die we in Zimbabwe hebben”, zegt president Robert Mugabe. “Daardoor vinden wij dit bezoek als regering erg ongemakkelijk. Bovendien vrezen wij voor de openbare orde. Zo’n bijeenkomst leidt gegarandeerd tot rellen met de Zimbabwaanse achterban van Ton Elias. Die zijn nog steeds woedend over de manier waarop hij is afgeserveerd.”

Volgens Mugabe zijn buitenlandse bewindspersonen normaal gesproken wel welkom in Zimbabwe: “Wij hebben er in principe niet zoveel problemen mee als Klaas Dijkhoff in een zaaltje voor dertig mensen een praatje komt houden over hervormingen in de rechtsbijstand. Maar als de partij vervolgens op sociale media Zimbabwaanse VVD’ers oproept om massaal naar de bijeenkomst te komen, kunnen wij helaas niet anders dan overgaan tot een verbod.”

De VVD heeft woedend gereageerd. Premier Mark Rutte: “Als Dijkhoff wordt tegengehouden, sturen we alsnog Stef Blok met de auto naar Zimbabwe. Desnoods stappen we naar het Afrikaanse Hof voor de Rechten van de Mens.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Alles bestaat bij de gratie van het vergelijk. Natuurlijk moet je Zimbabwe er wel bijhalen om de waarden van vrijheid en democratie weer aanzien te geven.

Reageer
gravatar

Dit wordt natuurlijk alleen maar zo zwaar aangezet vanwege het komende referendum waar we ja of nee moeten stemmen of we Rutte uit mogen leveren aan Noord Korea.

Reageer
gravatar

Hoewel ons door Robert Mugabe én de Ambassa-deur zelve werd verzocht geen ministers naar Zimbabwe te sturen en wij -desondanks- met “nee” geen genoegen namen, kon Robert Mugabe echt niet anders dan Stef Blok, net voor binnenkomst in de plaatselijke VVD-moskee, (onder militair escorte) rechtsomkeert te laten maken naar Nederland.