Wikimedia Commons: Tm (talk | contribs)

Wikimedia Commons: Tm (talk | contribs)

Hoe nu verder met de formatie? 4 onwaarschijnlijke scenario’s

Omtzigt heeft de kabinetsonderhandelingen gestaakt en het is afwachten wat dat voor gevolgen heeft. Wat zijn de minst voor de hand liggende toekomstperspectieven?

Dictatuur Plasterk II
Een mogelijkheid die wordt genoemd is dat Plasterk de Kamer deze week mededeelt dat hij zelf in het Torentje gaat zitten. Het is de vraag of hij zoiets in deze fase van de formatie aandurft en grondwettelijk gezien ligt het erg ingewikkeld. De kans groot dat hij wordt gearresteerd. Mocht zijn plan toch lukken, zou het meer voor de hand liggen dat hij begint met Dictatuur Plasterk I.

Drentse onafhankelijkheid op hoofdlijnen
In dit scenario zou Drenthe niet volledig onafhankelijk worden, maar op pijnpunten consensus moeten zoeken met het nationale parlement. In Assen zou een formateur worden aangesteld die hierover met Den Haag overlegt. In de praktijk zou het ook op alleen hoofdlijnen voor deze provincie erg lastig worden om alleen verder te gaan.

Interparlementair kabinet met België
Een samenwerkingsverband met een Vlaamse partij in een Belgisch parlement naar keuze zou op veel praktische problemen stuiten. Op het gebied van bestaanszekerheid houden de Belgen er bijvoorbeeld ele andere ideeën op na en ook geografisch liggen deze twee landen mijlenver uit elkaar.

Een respectvolle doorstart
Het is eventueel mogelijk dat PVV, BBB, VVD en NSC alsnog een doorstart maken. Dan zou Omtzigt sorry moeten zeggen voor weglopen, Wilders voor zijn tweets, Van der Plas moet afstand nemen van de verkapte doodsbedreigingen van FDF en Yeşilgöz van Yeşilgöz. Vervolgens moeten de partijen door in absolute radiostilte. Dit is waarschijnlijk het meest onrealistische scenario.

Wegens gebrek aan succes verlengd! Word nu Vage Kennis om betrouwbaar nieuws nog betrouwbaarderder te maken in deze tijden. Mocht dat je verder niet zoveel uitmaken, maar wil je vooral een gratis boek? Dan krijg je deze maand het jaaroverzicht ‘2023: Toch een Jaar’ erbij als je Vage Kennis wordt. Ga naar speld.nl/abonnementen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *