YouTube: Telegraaf

Schippers zet Rutte en Buma in de hoek vanwege gezellig kletspraatje

‘Aan goede verhoudingen werk je maar in je eigen tijd’

Edith Schippers kijkt geïrriteerd op haar horloge. Een halve minuut geleden had ze de formatiegesprekken van vandaag willen beginnen, maar de aanwezige onderhandelaars zijn nog steeds gezellig over koetjes en kalfjes aan het kwebbelen.

Met een van minachting verwrongen gezicht kijkt de informateur naar de glimlachende Mark Rutte, die bij Sybrand van Haersma Buma informeert naar diens kinderen. Halbe Zijlstra, Bram van Ojik en Wouter Koolmees praten geanimeerd bij over de Eredivisie. Alexander Pechtold complimenteert Kathalijne Buitenweg met haar outfit. Er is inmiddels al bijna anderhalve minuut verloren gegaan.

“Vandaag op de agenda: het ontslagrecht”, zegt Schippers scherp. Het gezelschap kijkt geschrokken op en er valt een pijnlijke stilte. “Laat ik één ding heel duidelijk maken”, zegt de informateur langzaam. “We zitten hier niet om elkaars tijd te verdoen met geklets over elkaars privéleven. Werken aan goede verhoudingen doe je maar in je eigen tijd.”

De meeste onderhandelaars kijken bedeesd naar hun dossiers, maar Rutte fluistert nog iets tegen Buma. Dat is de druppel voor de informateur, die de leiders van VVD en CDA gedecideerd in de hoek zet. “Jammer dat het zo moet.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Er was eens een Edith. Ze had een aardig café maar ze was niet tolerant. Veel bedrijven die het te goed willen doen zijn eraan gegaan.

Reageer
gravatar

Als het nu niet over koetjes en kalfjes mag gaan, voor wanneer staat landbouw dan wel op de agenda?
Werken die gasten een keer voor, is het wéér niet goed.

Reageer
gravatar

Misschien zijn we met onze opmerkingen (o.a. “verwrongen gezicht”) -prematuur- een beetje onbillijk jegens de bitse Edith. Aan heur haar te zien heeft zij hevig last van PMS. Had de VVD geen oude koe, van ná de overgang, van stal of uit de sloot kunnen halen (bijv. Annemarie Jorritsma) om als informateur op te treden?

Reageer
gravatar

Wat je zegt Bant, want Klaver wordt schijnbaar niet gemist dus dat weten we dan ook weer. Dat juist nu informeel het landbouwbeleid én daarmee de intensieve veeteelt incluis voor de komende vier jaar in elkaar gekwebbeld is geeft eveneens te denken. Niks groen, niks links: men bakt ze liever bruin.

gravatar

Dat zal de spel aan haar punt roesten.

Anders zou Rudolf over iets anders dan de formatie moeten schrijven. Weet je niet hoe moeilijk dat is.