Bron: NOS

Pechtold huilt van geluk als woord ‘vicepremier’ valt

‘Ik denk dat het een stevige sociaal-liberaal moet zijn’

Enkele zoete tranen biggelen over de wangen van Alexander Pechtold. Tijdens de onderhandelingen over een nieuw kabinet heeft informateur Edith Schippers zojuist het woord ‘vicepremier’ in de mond genomen.

De D66-leider kijkt haar glimlachend aan. “Dat is een onderwerp dat ik ook al ter sprake wilde brengen. Ik denk dat het een stevige sociaal-liberaal moet zijn, met bestuurlijke én parlementaire ervaring. Een geestig debater, een redelijk alternatief, iemand die zegt dat er wel een beetje ambitie in mag. Hebben jullie ideeën voor namen bij dat profiel?”

Pechtold pinkt zijn tranen weg en kijkt verwachtingsvol naar zijn gespreksgenoten. Schippers schraapt haar keel. “We hebben het nu nog over de inhoud, Alexander. Ik benoemde alleen even wat de vorige vicepremier op het gebied van de arbeidsmarkt heeft bereikt. De personele bezetting komt aan de orde als het regeerakkoord rond is. Dat heb ik je gisteren en eergisteren ook gezegd.”

De D66-leider knikt nadrukkelijk: “Ja ja, de inhoud! Laten we het over het ontslagrecht hebben. Daar mag wel een beetje ambitie in. Kom op!” Hij bladert driftig door de papieren die voor hem liggen en kijkt als een staatsman om zich heen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *