Robots nemen vrije tijd over: meer mensen aan het werk

'Robots kunnen vrijetijdsbesteding veel efficiënter uitvoeren'

Nu robots steeds meer vrije tijd over nemen, zullen mensen meer toekomen aan werk. Volgens onderzoek van de Universiteit van Tilburg voeren robots in 2030 98 procent van de vrije tijdsbesteding uit.

“Robots kunnen vrijetijdsbesteding op den duur veel efficiënter uitvoeren dan mensen”, zegt hoogleraar Jos Verduin die het onderzoek leidde. “Een serie als Game of Thrones bingewatchen, daar ben je als mens al snel een weekend mee kwijt. Dat kan je beter aan een robot overlaten, en die kan in dezelfde ook nog eens House of Cards en Orange is the New Black kijken. Dan houd je als mens ineens zeeën van tijd over in de weekend. Ideaal om die tijd op te vullen door bij een groot telecombedrijf klantvragen te behandelen.”

Administratief medewerker Meike de Jong kijkt er naar uit dat ze nooit meer spelletjes hoeft te spelen op haar mobiele telefoon. “Er gaat zo veel tijd verloren aan vrije tijd! Als robots Candy Crush van mij zouden overnemen, kan ik gewoon 18 uur per dag bezig zijn met het invullen van Excel-sheets en het opnemen van de telefoon. Eindelijk zal ik me echt nuttig maken voor de maatschappij, ik kan daar nu nog alleen maar van dromen.”

De grote vraag is natuurlijk: als robots onze vrije tijd overnemen, waar halen mensen dan hun ontspanning vandaan. Verduin maakt zich daar geen zorgen over. “De robotisering zal vanzelf leiden tot nieuwe vrijetijdsbesteding. Denk aan consultancy en data-analyse.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ad finitum: werkt de robot op de foto op 6, 9 of 12 volt? Of op het lichtnet? Of wellicht duurzaam op handkracht, aan zijn brede glimlach te oordelen?

Reageer
gravatar

Heerlijk, data-analyse. Heb ik net nog even tien minuten aan besteed, in de baas zijn tijd nota bene… Nu weer fluks aan het werk: de weekstaat invullen, het POP-formulier wacht en ik ben ook nog wel even een paar uur bezig om een ontvangstbevestiging van een behandelaanvraag in het systeem te krijgen.

Reageer
gravatar

Zo Jesse We Can, daar heb je niet van terug hè?!

Óók handig: meer asielzoekers binnenhalen.
Kunnen WIJ voor ze gaan werken, terwijl ZIJ voor ons een stukje vrije tijd op zich nemen.

Win-win, als je het door de groene bril van een weggeefpartij bekijkt.

Reageer
gravatar

Oude wijn in nieuwe zakken.

Dat deden de oude Romeinen en Grieken al.
Kijk maar eens naar al die beelden die in Rome en Athene lekker in de zon aan het niksen zijn.

Reageer