De formatie is pokeren met Rummikub tijdens het schaken

Moet Buma twee graan ruilen voor belastingverlichting?

Formeren is alsof je 43 spellen tegelijk speelt. Wil je meeregeren, dan moet je verkennen, bluffen, de langste handelsroute neerleggen, bom spelen, op vrij parkeren landen, de linkervoet op blauw, op schildpadden springen en een derde continent naar keuze veroveren.

Rutte was aan zet, maar de jongste speler mag beginnen. Jesse Klaver heeft dus een paar troeven in handen: kiest hij voor een klassieke Spaanse opening, speelt hij deze ronde als medic of wacht hij tot er meer boontjes in de pot zitten? Zijn achterban ziet er wel muziek in, formeren is tenslotte een stoelendans.

Uiteindelijk is het samenstellen van een kabinet toch een soort Party & Co, behalve misschien voor Buma, hij staat voor heel andere keuzes. De CDA-leider heeft jarenlang aan de zijlijn Tetris zitten spelen, maar voor hem is nu het moment van doen, durven of de waarheid aangebroken. Moet hij voor de rokade op het Torentje gaan? Twee schapen ruilen met D66 voor twee graan, één erts en belastingverlichting voor eenverdieners? Of toch gewoon genoegen nemen met een hotelletje op de Barteljorisstraat? Heel verstandig legt Buma niet meteen al zijn kaarten op tafel, maar als je goed oplet kun je tussen de regels doorlezen dat het met een Engelse sleutel in de studeerkamer niet gaat gebeuren. Het is eigenlijk net een soort hints.

Formeren is eigenlijk een soort Dungeons & Dragons, zonder fantasie kan het behoorlijk saai zijn. Of cryptisch natuurlijk. 3 horizontaal: een beambte met een manke functie. Zeven letters, twee keer woordwaarde, full house. Wie het weet mag het zeggen. Formeren is als Jenga op Rainbow Road: één uitglijder over een banaan en de hele constructie dondert in elkaar. En dan kun je weer helemaal terug naar start.

Één partijleider zal sowieso niet meespelen: Lodewijk Asscher. De PvdA-lijstrekker gaat de komende vier jaar stilletjes op de bank zitten met een leesboek.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik plaats een ridder op de tegel met ‘je gaat trouwen’. Een draai aan het rad zorgt voor de kolonel die drie plaatsen terug een dam doodmaakt. Ze hebben er in Den Haag echt niets van begrepen.

Reageer
gravatar

Ach, het is maar een spelletje. Misschien moet Klaver van zijn harten achterban de tafel overtroeven om niet alle kaarten op hypo te hoeven draaien. Daarbij spelen Buma en Pechtold sowieso vals, en wil Rutte niet ruilen.
Van spelregels heeft nog niemand gehoord, en gaat iedereen na dit potje gewoon weer z’n gang met zijn/haar hobby’s.

Reageer
gravatar

kan ik een klinker kopen? Of mag dat alleen als ik in de put zit? Of moet ik eerst een vrouw hebben in mijn levensweg als ik langs start ga en 400 euro krijg?

Reageer