NPO

Buma: ‘Ik vind optreden Rutte beter dan Rutte dat zelf vindt’

Lijsttrekkers botsen over mate van lof voor kabinet

In de aanloop naar de verkiezingen op 15 maart ligt er één grote vraag voor: wie vindt het kabinetsbeleid in de rel met Turkije het best? Verschillende politieke partijen claimen de meeste lof over te hebben voor het optreden van de regering.

“Ik vind dat Rutte het heel goed gedaan heeft”, zegt CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma. “Dat heb ik Rutte nog niet horen zeggen. Ik vind dat Rutte het beter gedaan heeft dan Rutte vindt. Prima hoe Rutte het eergisteren gedaan heeft, maar als het op het verdedigen van zijn beslissingen aankomt, krijgt Rutte ineens slappe knieën.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver zegt persoonlijk geraakt te zijn door de daadkracht van VVD en PvdA: “Ik heb me vanaf de mavo opgewerkt tot lijsttrekker van deze partij om hier met trots te kunnen zeggen dat dit gewoon wel goed afgehandeld is eigenlijk. Ik laat zien dat iedereen de regering kan complimenteren, wat je achtergrond ook is.”

SP-voorman Emile Roemer is het ‘meer dan eens’ met het besluit de Turkse minister rechtsomkeert te laten maken. “De ChristenUnie is het misschien eens met Rutte, maar dat is echt veel te makkelijk. Wij zijn het méér dan eens.”

PVV-lijsttrekker Geert Wilders prijst het kordate handelen van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb: “Gewoon afvoeren die Turkse minister, heel goed. Gelukkig zat er geen PvdA-burgemeester daar. Het is goed dat het kabinet zich niet heeft laten chanteren door de Turken, maar de PVV zou zich nog minder laten chanteren.”

Alexander Pechtold (D66) noemt het optreden van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders gisteren verstandig. “Maar D66 vond de manier waarop Koenders de crisis met de Turkse minister gisteren heeft opgelost jaren geleden al verstandig. In feite loopt Koenders goede sier te maken met iets wat D66 al lang geleden uitvoerig heeft geprezen.”

Denk-leider Tunahan Kuzu verwacht een tweestrijd tussen hem en alle andere partijen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Er was nog even sprake van dat Rutte zich zou profileren als Geert Wilders, maar is ondanks de verleiding toch gewoon zichzelf gebleven.

Het leek op het eerste gezicht een zwaktebod, maar nu iedereen de loftrompet over hem afsteekt kan ik niet achterblijven natuurlijk.

Driewerf chapeau!

Reageer
gravatar

DENK gaat binnenkort een grote manifestatie houden in alle grote steden waarbij hun achterban toeterend door de straten rijdt met Turkse vlaggen en grote foto’s van Erdogan terwijl ze naar keuze de nazi- of wolvengoet maken.
‘We zullen ze wel even leren wie hier de baas is”.

Reageer
gravatar

Waar het om gaat is dat ze in Turkije nu niet volwaardig hebben kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Dat is een smet op het blazoen van de democratie zelf die immers via het Nederlandse bestel functioneert.

Reageer
gravatar

Aan verkiezingen in Turkije deelnemen is voorbehouden aan uitsluitend trouwe AK-stemmers. Potentiële tegenstemmers worden met AK-47 argumenten bewerkt. Maar WTF, Turkije is lid van de NAVO, dús democratisch (?!)

gravatar

De enige democratie in Turkije is de Nederlandse.
Daar zouden we best een stukje Turkije voor terug mogen krijgen.

Reageer