Dumpen van zout in de oceaan komt nog steeds op grote schaal voor

‘Hier, proef maar’

Je hoeft maar een slokje zeewater te slobberen en je beseft al: ‘O jee, de zoutstrooiers waren weer in de buurt.’ Wie het precies zijn, wanneer ze het doen, en in welke hoeveelheden het gebeurt weet niemand, maar er zijn nog steeds mensen die schaamteloos zout dumpen in de oceaan.

Milieu-activist Gerben Oostkerk is al jaren op zoek naar de zoutdumpers. We treffen hem op het strand van Cadzand: “De zoute smaak is afkomstig van het stofje natriumchloride, NaCl. Hier, proef maar. Hartstikke zout hè? Dikke kans dat er NaCl in zit. Dat is vermoedelijk afkomstig van bedrijven met een zoutoverschot, zoals een niet nader te noemen fabrikant van zoute sticks. Omdat het wettelijk afvoeren hartstikke duur is pleuren ze het maar in de zee. Daar moet een oplossing voor komen.”

Volgens Oostkerk moet de zee weer zoet gemaakt worden. Iedereen kan zijn bijdrage leveren: “Zakken pretmix, perenijsjes, gezinsverpakkingen Nutrena, Frosties, Fristi, potten Nutella, Kinder Bueno’s, cruesli, crème brulée, noem maar op. We kieperen alles de oceaan in. Als de overheid niks doet, moeten we zelf in actie komen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Het begint er anders wel mee dat wij dat smerige regenwater over onze kop gegoten krijgen. En dat we dagen onder grijze wolkenmassa’s gebukt gaan. Als dat ophoudt valt er wat mij betreft te praten.

Reageer
gravatar

Denkt die Oostkerk nu werkelijk dat de consument zijn zoete artikelen, die hij mij met zuurverdiend geldt heeft aangeschaft, voor dit milieuprobleem gaat opofferen? Ik denk niet dat de soep zo heet wordt gegeten als-ie wordt opgediend.

Reageer
gravatar

Ah, natuurlijk, dat kan ook, het zout bij de plastic soep. Voor de smaak. Om het wat pittiger te maken. Alleen badeendjes is niet genoeg. Maar in ieder geval: de overheid. Die heeft het altijd gedaan.

gravatar

Denk maar niet dat het alleen in zee wordt gedumpd. Het wordt toegevoegd aan de uitlaatgassen van vliegtuigen. Chemtrails. En dus ook aan boten. Om ons te vergiftigen. En ook aan die busjes van de gemeente en Rijkswaterstaat die rondrijden als het gaat vriezen. De overheid.

Reageer
gravatar

Het is die corrupte overheid die ‘s NACHTS stiekem rondrijdt om z’n zoutoverschot te dumpen!

Waar ze het vandaan halen, Joost mag het weten.
Er is iets wat ze VERBORGEN voor ons houden!

gravatar

Ik zoek naast de stichting strandhuisjes, zie ook ons aanbod zonluiken, en zoal slapen op het strand (vooral ook interessant voor stellen die romantisch hun grenzen seksueel willen onderzoeken) de verdere recreatieve mogelijkheden van de mens verder te ontwikkelen. Er valt een leuke cent bij te verdienen. Er ligt een enorm potentieel dat nog onontgonnen is. Speciaal aanbevolen is in het kader van natuurbehoud ook ons project ‘water naar de zee dragen’. Jammer dat er geen prijslijst bij gegeven wordt.

Reageer
gravatar

”Ik zoek naast de stichting strandhuisjes, zie ook ons aanbod zonluiken, en zoal slapen op het strand de verdere recreatieve mogelijkheden van de mens verder te ontwikkelen.”
Hm,.. kraakhelder.