Beeldbewerking Casper Steenbergen

Lijsttrekkers maken zich op voor het grote EenVandaag-kooigevecht

'Kiezer wil strijd zien'

Vanavond is het eindelijk zover: Mark Rutte, Geert Wilders, Alexander Pechtold, Sybrand Buma en Jesse Klaver gaan de strijd met elkaar aan in het EenVandaag-kooigevecht.

Het gevecht, dat plaatsvindt in een stalen kooi van vier bij vier meter, wordt geleid door presentatrice Jojanneke van den Berge, die ook de sleutel van het hangslot bij zich draagt. Regels zijn er niet, behalve dat niemand de kooi mag verlaten voordat vier van de vijf lijsttrekkers niet meer eigenhandig op kunnen staan. En het is verboden om scheermesjes aan je stopdas te naaien; dit laatste na het befaamde incident tussen Jan Peter Balkenende en Wouter Bos in 2006.

“Het EenVandaag-kooigevecht is vaak een gamechanger in de verkiezingsstrijd,” legt politiek analist Dominique van der Heyde uit. “Heel veel kiezers laten hun mening afhangen van dit gevecht. De kiezer houdt van lijsttrekkers die nog in leven zijn. Een klap op je slaap kan funest zijn voor je politieke carrière. Delf je hier het onderspit, dan kom je daar nooit meer bovenop.”

“Daarnaast wil de kiezer ook gewoon strijd zien,” vervolgt Van der Heyde. “Dat je je politieke standpunten over ouderenzorg kunt verdedigen: prima, maar kun je ook een man van middelbare leeftijd in een zijwaartse kruis-wurging leggen? En durf je je gelijk te onderbouwen door een politieke tegenstander knock-out te schoppen? Dat zijn de antwoorden waar mensen naar op zoek zijn.”

Toch is niet iedereen blij met het kooigevecht. Volgens critici had de organisatie minstens één vrouwelijke lijsttrekker uit moeten nodigen. Onzin, beweert EenVandaag. “Wij hebben  Marianne Thieme wel degelijk uitgenodigd, maar die heeft afgezegd vanwege de leeuw die ook door de kooi loopt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Omdat niemand anders het doet, doe ik het maar: “stopdas”? Moet dat niet “stropdas” zijn?

(“En het is verboden om scheermesjes aan je stopdas te naaien”)

Reageer
gravatar

Het spel is als volgt: eerst wordt de kraan opengezet. Daarna moeten de kandidaten het droog zien te krijgen. De kooi is meer een grapje dat uiting geeft aan het intellectuele niveau dat zich later sociaal naar voorbeeld moet verwezenlijken. Wie als eerste de vloer het meest droog heeft gedweild voor de tijd om is, heeft gewonnen. Het lag aanvankelijk dus niet in de bedoeling dat het een sportevenement wordt. Dat is er later van gemaakt om genoeg mediasponsors te krijgen. De heroïek hier gesuggereerd is echter afwezig. Het gaat er niet altijd om wie onderuit gaat, maar wie overeind komt via eenvoudige oefeningen.

Reageer
gravatar

Hier wordt impliciet geduid op “Dweilen met de kraan open”. Hoe treffend wordt hier het eeuwigdurende spel van “Democratie” m.a.w. het optisch en verbaal bedrog en electorale verleiding en misleiding geschetst; bij politici met meetbare IQ’s beter bekend als de “ademhaling van Shiva”. Knap van u O Maitreya om Shiva te transponeren naar kikkerlands bevattingsvermogen

gravatar

Ja, men was eenvoudig te laat met het inhuren van Volkert van der Graaf. Die had trouwens ook nog last van een flinke jetlag; net terug van een serie klussen t.b.v. bedreigde diersoorten, in de VS

gravatar

Je kunt zeggen wat je wilt maar het ontbreken van Kuzu en Öztürk haalt toch angel uit dit kooigevecht. Wat overblijft zijn de van ouds bekende spraakwatervallen die elkaar niet uit zullen laten praten. En dus niemand die Kuzu’s stelling verdedigt dat artsen hier bewust migranten eerder laten sterven dan autochtonen. Ik bedoel maar, waar gáát het dan nog over? Slap geouwehoer over de onvoorstelbare tegoeden van pensioenfondsen die moeten worden gereserveerd voor jonge generaties, rurale winterhulp, twijfels over “‘t giet oan”, de dreiging van de VS onder Free Enterprise Trump? .

Reageer