Joop ziet zijn lichaam als een middelmatige, afbrokkelende tempel

‘Vroeger maakte ik me druk om calorieën en mijn buik. Nu niet meer’

Sinds Joop zijn lichaam als een middelmatige, afbrokkelende tempel beschouwt, voelt hij zich een herboren mens. “Het was een eye-opener. Ik leef mijn leven weer op mijn eigen termen. Vroeger maakte ik me wel druk om zaken als calorieën en mijn buik. ‘Een jutezak vol slachtafval’, mompelde ik dan weleens. Nu niet meer.”

Joops omslag kwam toen hij in de spiegel keek en dacht: “Dit lichaam is als een verwaarloosde Thaise tempel, waar verslaafden op de traptreden bedelen om een paar baht.” Die zin werd sindsdien een soort mantra voor de 47-jarige Rotterdammer. “Ik voel me als herboren en leef weer gewoon op de manier waar ik me prettig bij voel.” Daarom rookt Joop weer sigaren over de longen, probeert hij elke dag minstens drie uur op de bank tv te kijken en eet hij gewoon weer zijn lievelingskostje: een catamaran van de snackcorner.

Nu wil Joop zijn filosofie ook op anderen overbrengen. “Hoe jij je lichaam ziet, hangt uiteindelijk af van je geest. En als jouw geest je lichaam ziet als een shabby tempel, zo’n Indiaase tempel waar de ratten aan je voeten knagen, dan zit je al gauw een stuk realistischer en beter in je vel.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een lekker wijf.
Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt.
Veel dank aan Heleen van Royen. Ook Bridget Maasland, Daphne Deckers, Tatjana Simic, enz. enz.