De gemiddelde man voelt zich niet meer thuis in Nederland

‘Er bestaat geen kinderbijslag voor 1,7 kind’

De gemiddelde Nederlandse man is niet blij. Daan de Jong (40,6 jaar), voelt zich niet meer thuis in Nederland. “Er is niet één specifieke reden voor. Het is meer een optelsom van losse feiten”, legt Daan uit.

“Zo heb ik 1,7 kinderen, maar de kinderbijslag rondt af naar beneden. En ik voel me qua inkomen sowieso altijd een beetje een middenmoter.” Zijn ongemakkelijke gevoel komt in ieder geval niet door zijn lengte: “Er zijn best veel andere Nederlandse mannen die 1,81 meter lang zijn, daar ligt het niet aan. Maar die files daarentegen. Ik ga op een vrij normale tijd van werk naar huis om te eten, maar als er dan een file is lijk ik er altijd in te staan.” Zijn het dan alleen financiële en kleinburgerlijke beslommeringen die voor het Unheimisch gevoel zorgen? Nee: Daan kampt ook met existentialistische twijfels.

“Ik voel mij gevangen in een vreemd keurslijf. Ieder jaar opnieuw drink ik 8,1 liter alcohol. Elke dag opnieuw 2,4 kopje koffie. Geen druppel meer of minder. Ik blijf geloven dat 19 procent van de Nederlandse bevolking moslim is, terwijl ik weet dat het werkelijke aantal 6 procent is. En ik ben het kotsbeu om steeds Bohemian Rhapsody maar weer het leukste lied te vinden. Het is, tussen ons gezegd en gezwegen, een nachtmerrie. Ik wil ook wel eens een ander lied het leukst vinden. Maar het allerergste is nog wel dat ik weet dat ik op mijn 79,2e zal sterven. Met dat besef moet ik leven.”

Daan denkt er soms over te verhuizen naar een ander land. “Spanje bijvoorbeeld. Maar ik zie er eigenlijk verschrikkelijk tegenop om ongeveer vijf kilo ham per jaar te moeten eten.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Precies! En bovendien, je genomen voelen terwijl je op je kont zit, dat vind ik toch wel ff een dingetje Daan. Snap best dat zo’n bank tot rare fysieke sensaties leidt, maar dit gaat er toch echt niet in bij de gemiddelde lezer.

gravatar

Tjonge, ook dat nog en altijd maar in die file.

En dan vergeet Daan nog te vermelden dat hij (en dus wij) de laatste jaren flink door de bank genomen zijn. Dat unheimisch gevoel kan overigens wel kloppen. Na jaren geeft het nog steeds veel moeite om erop te zitten.

Reageer
gravatar

Je reactie klopt niet helemaal. Beter is:

De politici elite bedenken vanuit de maximale arbeidsvoorwaarden die ze zelf genieten de raarste regeltjes, gewoon omdat ze de gevolgen toch niet merken

De ambtenaren voeren ze gewoon uit.

Corrie.

gravatar

Als je zo van Nederland en Nederlands houdt, kun je beter ook gied Nederlands schrijven! “De politici elite bedenken….”, hoe kun je het verzinnen?

Bet Weter