Nooit eerder won Oranje op woensdag in het jaar van de draak na een priemgetal aan doelpunten

Nederland speelt morgen voor de eerste keer in de geschiedenis op een woensdag in de tweede poulewedstrijd tegen een land waarvan alle elf spelers in het basisteam een andere voorletter hebben, tijdens een EK waarvan 1 van de gastlanden twee dagen eerder van een Scandinavisch land wist te winnen.

Nederland wist in vergelijkbare omstandigheden nooit eerder te winnen, maar verloor ook nooit, en liet zich eveneens niet tot een gelijkspel verleiden (zie grafiek in het groot). “Wat dat betreft wordt het een unieke wedstrijd natuurlijk,” aldus Johan Derksen, “Maar je moet zulke dingen niet onderschatten. Neem de kwalificatie in 2004. Eerst gewonnen met 3-0 gewonnen van Wit-Rusland toen het regende en de tegenstander met een oneven aantal assists in oefenwedstrijden aantrad, toen 1-1 gelijk tegen Tsjechie op dezelfde dag als een tragische zelfmoordaanslag in Najaf, daarna weer 2-0 winst tegen Wit-Rusland bijna tegelijkertijd met het optreden van Anouk op de eerste dag van Pinkpop. Een prachtige reeks. Tijdens dit EK is het bijna alsof van Marwijk de lessen van toen vergeten is.”

Fans zien het rooskleuriger in. Ben Elker (32), data-analist te Bilthoven, licht toe: “Het Nederlands elftal maakte tijdens de kwalificatie 37 doelpunten, een priemgetal. Nu spelen we tegen Duitsland, die in diezelfde kwalificatie zeven doelpunten tegen kreeg: Ook een priemgetal. En wanneer gebeurde dat de vorige keer? Precies, in ‘88.”

Jan van Halst is er niet gerust op. “Je ziet dat Nederland het vaak lastig heeft als ze in dezelfde tijdzone spelen tegen een team waar minder dan 3 tegenstanders in maart jarig zijn. Dat zag je 1998 tegen Brazilië al. Dan houden ze het tot de penalties vol, maar dan is het einde verhaal. Bovendien wist Nederland nooit te winnen op een woensdag waarop de palingvangst lager is dan het jaarlijkse gemiddelde sinds 1962. Aan de andere kant, Oranje verloor ook nog nooit in het Jaar van de Draak, dus wat dat betreft…” Van Marwijk neemt de inzichten vol vertrouwen mee. “Cijfers liegen niet’, aldus de bondscoach.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hahaha, het zal allemaal wel 🙂

Reageer
gravatar

Gezien de geheel onverwachte overwinning van Griekenland op Rusland verdient het aanbeveling dat Nederland ook een volstrekt onverantwoord financieel beleid zou gaan voeren. Laten we de overheidsuitgaven verviervoudigen en de belastinginkomsten tot vrijwel nul terugbrengen. Het begrotingstekort moet volkomen uit de klauwen lopen en de staatsschuld naar astronomische hoogten. Verder moet Nederland een zeer corrupt, bureaucratisch en inefficiënt land worden. Dan moet het tegen Portugal wel lukken.

Reageer
gravatar

Krijgen we dat vandaag nog voor elkaar? vraag ik me af. Verder is het een puik idee. Er komt toch ook weer een WK of zoiets? Ik zeg: DOENN! Begin meteen met corrumperen! Doe het NU !!

Er ligt hier nog een girootje in zo’n blauwe envelop, te betalen vòòr …. nou mooi NIET, voetbalhaters! Jullie weten niet wat goed is voor het land.

gravatar

Yess! Bingo!
De eerste helft zit er bijna op en Duitsland staat inderdaad met 2-0 vóór.
Op zich voorspelt de grafiek niet dat Duitsland wint, maar de kans dat Oranje niet wint van Duitsland is groter wanneer Duitsland in dezelfde wedstrijd wel wint van Oranje. Vandaar.
Formule: (w)D > (w))0 -> (w)O < (w)D

Reageer
gravatar

Hoe weet men dat vandaag de palingvangst lager is dan het jaarlijkse gemiddelde sinds 1962? Dat moet nog blijken. de dag is nog niet om!

Reageer
gravatar

ik heb nog nooit zo’n lange drol gelegd op een woensdag welke ook de 2e poule wedstrijd is van het Nederlands elftal waarvan de voornaam van elke speler begint met een unieke letter

Reageer
gravatar

Ik persoonlijk ben blij dat er in ieder geval iemand in dit land de moeite genomen heeft een fatsoenlijke statistische analyse te maken van de relevante feiten en causale verbanden. Tot voor kort leek voetbal een niet relevante particuliere gebeurtenis. Na deze heldere analyse blijkt echter dat het allerminst iets particuliers en accidenteels is maar dat hier wel degelijk sprake is van een singuliere gebeurtenis die, om in de termen van de vermaarde Duitse filosoof Hegel te spreken, an-sich und für-sich is. Een gebeurtenis die dus waarlijk zijn plaats in de zedelijkheid verdient. Een gebeurtenis waar niet alleen een volk maar inderdaad ook een staat zich mee bezig dient te houden. Als we Kant er op na slaan dan kunnen we begrijpen dat dit zo is omdat het concept winnen, hoe rizomatisch ook om in termen van Gille Deleuze te spreken, op zich een categorisch imperatief is waarvan men kan en ja zelfs moet willen dat iedereen het nastreeft.

Vandaar mijn hartelijke dank voor deze heldere analyse.

Reageer
gravatar

Plassen kun je heb best tussen de 55e en 65e minuut doen. In die periode is er bij de interlands tussen Duitsland en Nederland nog nooit gescoord.

Reageer
gravatar

Houd deze statistiek in dat dat duitsland een keuze gaat maken uit 4 basisspelers: Manuel Neuer ,Mesut Ozil, Mats Hummels, Mario Gomez.

Waarschijnlijk wordt het dan Mario Gomez, want Miroslav Klose begint ook met een M.

Reageer
gravatar

Volgens mijn Chinees-Nederlandse woordenboek betekent dit “ik zie er echt naar uit”, en dat zou verklaren waarom we nooit een foto van u mogen zien. Volgens de prachtige analyse van het artikel ziet het er voor het Nederlands elftal echter helemaal niet naar uit!

Reageer
gravatar

Interessant – toen ik hier een half uur geleden keek, was bovenstaande melding een reactie op een chinees commentaar – als ik me niet vergis op “我期待着”. Toen sloeg het nog ergens op. Nu slaat het als tangen op een modderschuit op laag water!

gravatar

Geachte Paulus,

Ik lees net per toeval dat u reactielid bent. Dat wetende, kan ik mij niet inhouden u te vragen hoe u het tot reactielid hebt geschopt. Het lijkt mij een uitermate interessant lidmaatschap, gezien het feit dat er op veel te reageren is, in deze door cijfers gere(a)geerde wereld.

Groeten aan de kids.

gravatar

Goed doorwrocht artikel. Ik mis echter vooralsnog de duiding door Bert Bokhoven. Zijn bijdrage aan het geheel is m.i. essentieel.

Reageer
gravatar

Mijn broer is op het moment druk bezig met onderzoek naar de invloed van oranje als kleur op de geestesgesteldheid in het kader van de volksgezondheid en heeft daardoor weinig tijd om zich met dit geneuzel in te laten, zegt hij.

Hij vindt het geneuzel omdat wetenschappelijk ongekwalificeerde lieden beweringen doen die hij wetenschappelijk onderbouwd had willen doen: “er is geen doorkomen aan”, verzuchtte hij gisteren tijdens de bbq, “en nou is die Nieuwkerk ook nog met vakantie; daar gaat mijn oplage”.

Zijn tip: “tel alles op, deel het door Pi en dan zit je met maximale foutcorrectie in de goede richting als je sinus en cosinus weet te binden in een hexadiagonaal histogram”.

Wetenschappertje hoor, mijn broer!

gravatar

Beste Bart,
Dank u! Ik ben gerust gesteld. Ik ga gelijk weer alle vlaggen, slingers en andere Oranje versierselen weer ophangen! Ik had al zo’n onderbuik-gevoel dat dit artikel door tweederangs wetenschappers was geschreven en de reactie van uw broer bevestigt mijn vermoeden!
PS: Pim Fortuyn de Grootste Nederlander? Die eer zou uw broer moeten toevallen!

gravatar

Na al die jaren de mensheid gewaarschuwd proberen te hebben is hier dan toch eindelijk het bewijs!
Kersentaarten veroorzaken het broeikaseffect! Ik wist het al een paar jaar alleen het lukte me niet om dit wereld schokkende nieuws te vertellen aan de wereld bevolking.
Gelukkig is de speld er nu toch als eerste echte krant achter dat het broeikaseffect gewoon door kersentaarten komt!!

Reageer
gravatar

Geachte Herman,

Volgens de grafiek gebeurt precies het omgekeerde. De kersentaarten zijn sinds 2008 in opkomst terwijl het broeikaseffect aanvakenlijk veel hoger was en nu afzwakt. Mogelijk heeft het broeikaseffect een positieve invloed op de kersenteelt, waarna dit edel fruit de consument goedschiks of kwaadschiks door de strot geduwd moest worden, immers voor niets gaat de zon op en de kachel moet blijven roken. Het broeikaseffect neemt allang alweer af, maar de consument is intussen zo gewend aan de kersentaart dat-ie gelijk HolleBolleGijs door blijft eten …. vandaar de exponentiële groei.

Vrede,

Suus

gravatar

Geachte Suus,

Ik snap dat dit uw beroep is en dat u waarschijnlijk meer inzicht en verstand heeft van grafieken, desondanks zou ik u op twee totaal verschillende dingen willen wijzen.
Ten eerste: in de grafiek over het broeikas effect staan de jaartallen niet chronologisch weergegeven, dit kan u over hety hoofd hebben gezien en daarom wijs ik u er bij deze toch nog even op.
Ten tweede: Mijn naam is Hermandt, en niet het doodgewonen oer-hollandse “Hermand”.

Gegroet,
Hermandt

gravatar

Geachte HermanDT,

Ik hoop met DT te voldoen aan uw ene opmerking en voor het andere merk ik op dat hoewel de consumptie van kersentaarten inmiddels daalt er duidelijk sprake is van een al dan niet correlerend naijleffect.

Fijne vakantie!

Suus

gravatar

Denk aan 1974, toen Oranje ook een belangrijke wedstrijd speelde en ook tegen Duitsland. Het werd toen 2-1 voor Duitsland. Vandaag was het de 12e, dus 1-2, dus de dag van Duitsland. Morgen is het de 13e, dus 1-3 wat betekent dat Nederland wint volgens duidelijke cijfers namelijk met 3-1 van Duitsland. Logisch.

Reageer
gravatar

“Je ziet dat Nederland het vaak lastig heeft als ze in dezelfde tijdzone spelen” Ze spelen niet in dezelfde tijdzone. In Oekraïne is het een uur later! Of bedoelt men dat Oranje in dezelfde tijdzone speelt als de tegenstander? Dat het voetbalveld niet in twee verschillende tijdzones ligt?

Wie gaat de overige feiten controleren?

Reageer
gravatar

Tot dusver 1-0 NOS tegen De Speld……

“De meeste Nederlandse voetbalfans willen dat Klaas-Jan Huntelaar tegen Duitsland in de spits speelt. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond onder 1200 Nederlanders. 58 procent van de ondervraagden wil Huntelaar in de spits met Robin van Persie erachter.

Voor het duel tegen Denemarken wilden de meeste Nederlanders dit ook, maar toen waren het er veel minder; 35 procent. Van de ondervraagden wil 6 procent dat Oranje opnieuw met Huntelaar op de bank begint.

Het vertrouwen in het bereiken van de kwartfinale is na de nederlaag tegen Denemarken flink gedaald. Voor het EK dacht 24 procent dat Nederland zou stranden in de groepsfase, nu is dat 59 procent.

Veel mensen (40 procent) denken dat het Nederlands elftal woensdag tegen Duitsland verliest; 34 procent verwacht een overwinning en 22 procent denkt dat Nederland gelijk gaat spelen.

Veel voetbalfans willen dat bondscoach Bert van Marwijk tegen Duitsland rechtsback Gregory van der Wiel niet opstelt. 39 procent vindt dat Khalid Boulahrouz in zijn plaats moet spelen. 29 procent wil wel Van der Wiel in de basis hebben en 16 procent vindt dat aanvaller Dirk Kuyt rechtsback moet zijn.”

….Volgens 54% van de ondervraagden kunnen de kansen van De Speld nog keren indien zij de komende wedstrijden in geluksonderbroekje speelt.

Reageer
gravatar

Kunnen we niet beter iedereen gewoon opstellen? Met onze numerieke meerderheid moet het dan toch niet zo moeilijk zijn die Duitsers eronder te krijgen?

gravatar

Knap staaltje werk hoor (Ben, mn felicitaties)!
Ik vermoed Speld beschikt over de nieuwste type Data warehousing explorer ( 7.4 Multi core) en de bijgeleverde applicatie Predictor Force Future 4.2.
Deze wordt waarschijnlijk ook ingezet voor de berekening van de fameuze Speld horoscopen.
Zo voorspelde die horoscoop ook al dat ik deze zin zou schrijven. Het was op een gegeven moment zo sterk dat ik nu twijfels had wie er nu leading was in mijn leven: Ik of de statistische benadering van de holografische Speld astrologie. Je moet er gewoon niet proberen tegen te vechten. Het is gewoon waar.

Reageer
gravatar

Ik wil er beslist niet de draak mee steken, maar oranje zal ook op woensdag in dit jaar van de draak niet winnen. Ondanks dat momenteel oranje niet uit het straat- en winkelbeeld is weg te denken, is het namelijk toch niet de modekleur van deze zomer. Daarom is het gelukkig, dat donderdagochtend de straten weer zijn ontdaan van oranje prullaria en de winkels zich op vaderdag richten, zoals het hoort.

Reageer
gravatar

Nou Marg00tje, ze hebben aan ons verzoek gehoor gegeven, maar helaas met twee bejaarde berichten en een waarvan de relatie ver te zoeken is.

Nu we het toch over relatie hebben; ik moet jou de groeten doen van Paulusje. Ik zei nog tegen hem, dat kan heftiger, maar toen werd hij rood tot achter zijn oren.

gravatar

Flappie de 52e wel (nog wel), U verwacht toch niet dat de van ‘t Hekjes sinds 1961 honger hebben geleden? Dus elk jaar leeft er weer een nieuwe Flappie.

Reageer
gravatar

Oud nieuws! Het totaal aantal keutels van mijn konijn afgelopen vrijdag was de som van de verjaardagen van de Deense spelers die in 1973 in het elftal zaten. En je weet natuurlijk dat in dat jaar Denemarken tot de EEG toetrad én dat Nederland als tweede eindigde bij het wereldkampioenschap ijshockey voor C-landen.

Dat zegt toch al genoeg?

Reageer
gravatar

De redactie vergeet helemaal de uitleg te geven volgens de onvolprezen kabbala, zeer goed te rijmen met het kabaal in de stadions (ook bij het optreden van Madonna!).

Reageer
gravatar

Geachte Suus,

Ik vrees dat ik U moet teleurstellen qua antwoord op Uw enigszins oratorisch vraagstelling.

Behept met de kennis van nu, weet zelfs de kleuter in de straat dat de lijnvoering van de eurocrisis neerwaarts verloopt.

De lijnen in het getoonde grafiek vertonen doch een opwaartse lijn, wat dus nimmer kan en mag worden verward met een geïllustreerde exegese betreffende de vermaletijde eurocrisis.

Met Vriendschappelijk Groeten,

Dr. Herman De Doktor van Leeuwin

gravatar

Geachte Dr. Herman,

Inderdaad loopt de lijnvoering van de Euro neerwaarts, tenminste dat is zo in de ervaring van velen. Anderen menen dat het doel en daarmee de goal dichterbij komt en dat alles een kwestie is van perceptie, overdracht van verantwoordelijkheden en van heel veel geld; en plaatsing van de assen. De X-as en Y-as zijn in dit plaatje omgekeerd danwel op één lijn geplaatst en over de Eurolijn kan richtingsgewijs niet zonder omhalen een uitspraak worden gedaan. Ik heb toch de indruk dat men met dit plaatje veel kanten op kan. Vandaar mijn vraag.

Hartengroet,

Suus

gravatar

Het is iets simpeler: het plaatje is geïnverteerd: ‘voor mij rechts, voor de kijkers links’, kortom; je staat naar de achterkant van het plaatje te kijken.

Helemaal gelijk Suus.

(noot: als je bankier bent klopt dit grafiekje weer wel, dan sta je aan de goede kant)

gravatar

De lijn van de eurocrisis kent juist een opgaande trend. Zo is het met steeds grotere regelmaat een trending topic op twitter. Ik vrees dat u in de war bent met de Euro. Die zit in een neerwaartse spiraal.

gravatar

Leugenaars!
´´Het Nederlands elftal maakte tijdens de kwalificatie 37 doelpunten, een priemgetal. Nu spelen we tegen Duitsland, die in diezelfde kwalificatie zeven doelpunten tegen kreeg: Ook een priemgetal. En wanneer gebeurde dat de vorige keer? Precies, in ‘88.´´

Wikipedia…
Gescoorde doelpunten kwalificatie ´88: 15 (geen priemgetal)

En (West-)Duitsland hoefde zich niet eens te kwalificeren, ze waren gastland!!!

Reageer
gravatar

Een KOMPLOT! 1974 was geen priemgetal. 1978 ook al niet. In 2010 (geen priemgetal) ging het mis. En nu…..weer geen priemgetal. En wie bepaalt die toernooidata? Precies: de hoge heren van de FIFA en UEFA. Die hebben helemaal geen belang bij winst van een land van een omvang als het onze. Veel te weinig twee en driesterren restaurants. Tijd voor actie. Ik zeg het volgende EK in 2027 en een WK in 2017. Moet je kijken wat er dan gebeurt.

gravatar

Geliefden,

Hoe lieflijk zijn de analyses van onze broeders in her artikel hierboven, en hoe dankbaar mogen wij Gregorius zaliger zijn voor de wijsheid waarmee hij, de toekomstige eeuwen besturedende, mocht besluiten het Heilig Calendarium reeds in 1582 bij te stellen ten einde de bovenstaande analyses mogelijk te maken.

Had onze geliefde voorganger dit verzuimd, dan hadden wij thans op zondag moeten spelen, aldus de dag des Heren moeten ontheiligen en de nederlaag op voorhand hebben kunnen weten.

Nu echter is het alles nog in de schoot van te toekomst verborgen.

Verder danken wij Holland voor die bloemen!