John de Mol koopt statistiekprogramma SPSS

‘So you think you can logistische regressie’ mogelijk in de maak

Mediamagnaat John de Mol heeft het statistiekprogramma SPSS binnengehaald. Het programma maakt nu met 95% zekerheid deel uit van Talpa Media. De Mol werd eigenaar van SPSS na een bezoek aan de Media Markt, waar het product openlijk in de schappen lag. “Voor 100 euro kocht ik al een meerderheidsaandeel in een licentie. Een buitenkans.”

Wat De Mol precies met het programma wil, is nog onduidelijk, maar naar eigen zeggen liggen er ‘allerlei kansen’. “Een paar formats liggen voor de hand. We denken bijvoorbeeld aan ‘Significantie Robinson’, waar tien deelnemers op een eiland op zoek moeten naar de laagste p-waarde, terwijl ze ondertussen hun eigen eten moeten vinden met een fishing expedition. Het spanningselement is duidelijk: overleven de deelnemers de multiple comparison correctie?”

Anderen zien meer in ‘So you think you can logistische regressie’, waar kandidaten zonder ervaring worden opgeleid om een dichotome voorspelling te doen. Acteur Ferry Sogmogyi, mogelijke deelnemer aan het eerste seizoen, is enthousiast. “Ik heb nog nooit een regressie-analyse durven doen, maar ik vind het prachtig om te zien. Het lijkt me heerlijk om mijn grenzen te verleggen en me daar helemaal in te storten. Hopelijk kan ik 37,5% van de jury overtuigen.”

Een andere kanshebber is ‘Mijn droomhypothese’, waar terminaal zieke deelnemers onder begeleiding van Diederik Stapel hun statistische dromen uit kunnen laten komen. Volgens De Mol gaat het om een ontroerend format: “Het is hartverwarmend om te zien. Mensen die jaren met een hypothese rondlopen waar ze nooit genoeg bewijs voor hadden, krijgen ineens de kans van hun leven: ze mogen zelf data verzinnen en invoeren en de grafiekjes naar eigen goeddunken vormgeven. Die gezichten als de toets significant blijkt, dan houdt niemand het droog.”

De eerste programma’s komen mogelijk al in 2015 op de buis, 95% CI [2014, 2016].


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Beste Caspar, wellicht leidt SPSS u af van actuele maatschappelijke ontwikkelingen; in normale statistische analyses is een verdeling gebaseerd op de 100 %’s norm. Is dit een doelbewuste 1 % verkleining van norm en/of speelveld, een eenvoudige ver-telling of een ‘uitbijter’ die buiten het raster viel of die wellicht op humoreske gronden onzichtbaar werd gemaakt? In dat laatste geval gelieve u deze bijdrage als niet gezonden te beschouwen. De hartelijke groeten nog aan uw collega’s Balthasar en Melchior.

Reageer
gravatar

Normaal vind ik de Speld erg grappig, maar nu vind ik voor 93% smakeloos, 4% beledigend en 2% onjuist.

Reageer
gravatar

U heeft volkomen gelijk met uw addendum heer Jeettje: , statistiek is in feite een hoer die in elk goedbetalend bed stapt. VVD en PvdA liggen weer eens in hetzelfde Paarse bed als strange bedfellows met -in principe- diametraal verschillende prioriteiten doch een identieke machtshonger. Als lachende derde is de gladde teckel Norbert Schmelzer nog slechts een vage herinnering, nu doet de kefferige dwergpoedel Alexander Pechtold zijn kunstjes in de politieke ménage-à-trois op Het Binnenhof, om straks de minuscule testikelen op het pluche der macht te kunnen vlijen.

Reageer
gravatar

Weet u Heer Outsider, ik heb nog eens nagedacht hierover, en ik moet tot de conclusie komen dat naast SPSS, De Mol ook de PvdA heeft opgekocht.
Ze spelen ‘Wie is de mol?’ en alleen de goedbedoelende Spekman heeft niet door dat de rest van zijn speelmakkertjes undercover VVD lid is.

gravatar

Een een nieuwe cognitieve elite (vervuld van SPSS en STATA) dient zich aan, door de Heilige Drieslag: AUtistisch, AUtocratisch en AUtonoom succesvol afgeschermd van de groeiende maatschappelijke ongelijkheid. Niet gehinderd door sociale betrokkenheid manifesteert men zich als de nieuwe Hope des Vaderlands. Het Vaderland kan dus nu wel alle hoop laten varen; het land is reddeloos, de regering redeloos en de bevolking radeloos. Voorspellende statistiek is het nieuwe ‘Onze Vader’ doch dagelijks merken we dat ‘werkelijkheid’ zich nauwelijks voegt naar wil en wensen van de statistiek. Quid nunc? Verfijnde oude statische martelinstrumenten als F-, T- en Z-test zijn nog slechts in gebruik bij oude profeten-die-brood-eten, zo vreselijk ancien régime, alleen nog in gebruik bij gerontofiele organisaties als CBS, CPB en ronduit fossiele als DNB. Wijlen president F.D. Roosevelt parafraseerde een oud inzicht: “There are lies, damned lies and statistics”. Vrij vertaald: “cijfers kunnen niet liegen, maar leugenaars kunnen verdomd goed cijferen”. Statistiek is een slapende draak, de VVD komt de eer toe hem te hebben gewekt, te eigen gerieve.

Reageer
gravatar

En mag ik daaraan toevoegen Heer Outsider: tevens in gebruik genomen als excuustruus?

Door beide partijen overigens: de Vereniging Voor Drogredenaars en de Partij Verspreiders Der Armoede? Om over Demagogen 66 nog niet te spreken.

gravatar

Dit artikel zou 365,3% aan waarde winnen wanneer de auteurs zouden weten waar ze het over hebben. Voor de kenners van SPSS & statistiek ontzettend flauw (dichotoom en logistische regressie in deze zin met elkaar in verband brengen is volkomen lulkoek).

Reageer
gravatar

Hmmm …. alle statistiek berust op lulkoek, aannames en piskijken als de wind goed staat, dus lijkt me weinig aan de hand.

Maar wat erg dat men door het leven moet gaan als kenner van dit soort dodelijke saaiheid; is daar al een fonds voor opgericht?

gravatar

Logistische regressie gáát over dichotome uitkomstvariabelen. Jij valt alvast af in de kandidatenronde.

gravatar

Beste Jeettje, je weet niet wat je mist! De verhoging van uw belasting, de korting op uw AOW, de verhoging van uw ziektekostenverzekering en huur, hoe veilig u zich voelt en hoeveel politiemensen er dus in uw buurt rondlopen, het afschaffen van de huishoudelijke hulp voor uw moeder: het is allemaal statistiek! Bij deze zware arbeid is hulp natuurlijk welkom en ik kom graag in aanmerking voor een bijdrage uit zo’n fonds. Ik reken graag voor wat ik nodig heb.

gravatar

@davelangers: je hebt gelijk, mea culpa. Ik werk met SPSS maar maar vrij sporadisch met technieken die boven rechte tellingen en wat samenhangsmaten e.d. uitgaan. Misschien moet ik dan juist wel meedoen 🙂 (“kandidaten zonder opleiding”).

gravatar

HA!! Ik weet precies wat ik mis, beste mr. Interview, een kruiwagen vol geld; immers zorgt SPSS mede voor regressie van mijn inkomen tot het zakgeldniveau van een 12-jarige. Ik wil zelfs zo ver gaan dat mijn veiligheidsgevoelens niet afhangen van de plaatselijke onzichtbare buurtklabak, maar van het ongebreideld hanteren van SPSS!

Of u in aanmerking komt voor het Sysiphosfonds, daar ga ik niet over: in 14-voud aanvragen bij het UWV en dan weet u het wel; geen SPSS voor nodig.

gravatar

Beste abonnees,

Nu we bijna aan het eind van het hysterische jaar 2013 zijn gekomen, geeft elke zelfbenoemde autoriteit wederom zijn lijstje van vaderlanders die een topprestatie hebben geleverd. Ik wil daarbij niet achterblijven.

Ik draag de Juf vanwege haar consequente strengheid voor als reageerder van het jaar 2013. U kunt uw stem uitbrengen op: [email protected]

De Hoofdreacteur mede namens de Reactiecommissie

Reageer
gravatar

Ze heeft het over haar dag Hans, niet over haar leven..

gravatar

Wat koopt John de Mol eigenlijk niet in Nederland om er een spelshow van te maken?? Een aanvullend ideetje: de PVV kopen om te kijken welke Nederlander de beste Geert Wilders uitvoering kan geven. Charley Chaplin werd ooit 3e bij de verkiezing van de beste Chaplin imitator dus hier liggen grote kansen voor de gewone Nederlander om eindelijk Wilders te verbeteren. Mijn grote kanshebber: Nol de Trol!

Reageer
gravatar

Kruskal Wallis De Vries (ja, het zusje van) is reeds benaderd als presentatrice voor het modellenprogramma ‘Area Under the Curve’ en het programma ‘Help, ik heb een Snorredoos’ waarin de kandidaten een Bonferroni correctie ondergaan.

Reageer
gravatar

Toch heb ik het idee dat deze aankoop vooral bedoeld is om dalende trend binnen de kijkcijferstatistieken positief richting bovenkant van de spreiding te beïnvloeden. Als het al niet in werkelijke aantallen is dan wel statistisch weerlegbaar.

Dát of De Mol verward Statistisch Mathematisch met een ander fenomeen met vergelijkbare afkorting en hoopt te scoren op de verkeerde gronden. Een kans die ik zelf vrij hoog acht.

Reageer
gravatar

SPSS is voor ongelovigen! Hour of Power, elke zondagmorgen op RTL5 met de kracht van de Heere onderbouwd door STATA. Jezus Christus wist al, wie poisson regressie gebruikt vist nooit achter het net. Hallelujah!

Reageer
gravatar

Gratis suggestie voor De Mol: Vergeet de fishing expedition, maak er een Fisher expedition van (zoektocht naar de Fisher informatie als onderdeel van de survival)!

Reageer
gravatar

Mits ze genoeg Power heeft natuurlijk, alleen dan krijg je een echt spannend resultaat!

gravatar

Of Ranking the Subjects, waarin een aselect getrokken steekproef van BN-ers elkaar moet beoordelen, op gevalideerde items als “Wie correleert er het sterkst met Paul de Leeuw”, of “Wie is de grootste uitbijter”?

Reageer
gravatar

Of “Wie is de Mu?”, waarbij in elke aflevering een outlier wordt verwijderd tot er nog maar drie kandidaten overblijven: de modus, de mediaan, én die ene mean die alle toetsen steeds probeerde insignificant te maken. Gepresenteerd door K-means van de Graph.

Reageer
gravatar

Eens, vele sessies emdr moeten volgen voor de ptss door spss. Maar tegenwoordig schijnt het minder desastreus te zijn wanneer je een punt of komma misplaatst.

gravatar

Die punten of komma’s, daar schijnen ze in Amsterdam ook niet moeilijk over te doen, beste Structuurkip. Alleen zijn ze nu nog aan het terugvorderen …

gravatar

Wat zou het relatieve misbruik van eenden op wc’s zijn?

gravatar

Beste heer Viesman. Bij het toiletbezoek zijn konijntjes vanwege hun zachte vacht toch te verkiezen boven eenden, lijkt mij.

gravatar

Ik kijk er naar uit. Het programma is ook zeer handig om kijkcijfers omhoog te krikken voor betere reclame inkomsten. Vereiste is dat de juiste data worden ingevoerd, en laat er dan maar een creatieve factoranalyse op los met mooie diagrammetjes, die geduid worden door een verbaal handige en retecommerciele sociale wetenschapper die iets zegt wat iedereen wil geloven. SPSS is de Hans Kazanmethode van iedere consultant of wetenschappelijke publicist.

Reageer
gravatar

met 81,2% zekerheid kan ik zeggen dat welk format het ook word de kijkcijfers als ze het op vrijdag uitzenden laag zullen zijn, onder de 5,67% maar op een woensdag avond verwacht ik analyserend dat het wel 35,923% zal zijn

Reageer
gravatar

Dank Niels, voor de opheldering. Tja, fax…. Nog zo’n ondergewaardeerd fenomeen dat buiten de huisartsenpraktijken het nooit echt ergens gemaakt heeft. Toch jammer.

gravatar

Gatverdarrie, een oud trauma herleeft: SPSS. Als student moest ik daar 22 jaar geleden mee worstelen. Nooit iets mee gehad, behalve een hevige afkeer. Was er bijna overheen en dan nu dit weer! Waarom moet dit ongerief nu breed worden uitgemeten op De Speld. Hebben jullie geen normbesef meer? Het is vergelijkbaar met het oprakelen van herinneringen aan Srebrenica voor VN-veteranen. Driewerf schande.

Reageer
gravatar

Mede mogelijk gemaakt door Stichting Correlatie?

Reageer
gravatar

Hier heb ik jaren op gewacht! Eindelijk! Hulde voor John!

Reageer
gravatar

Had ik al gezegd, dat ik hier ontzettend blij mee ben?

gravatar

Sorry, de standaardafwijking op de kans dat we kunnen zeggen dat u in herhaling valt is te groot om hier verder uitspraken over te doen….

gravatar

En wat te denken van ‘goede statistiek, slechte statistiek’, waarin rivaliserende families met elkaar strijden om de beste statistische vergelijking en elkaar saboteren door de goodness of fit van de ander te saboteren of hun eigen cronbachs alpha te manipuleren

Reageer
gravatar

Ik heb het statistiekprogramma SPSS ook gebruikt om te berekenen wat de kans is dat er een opperwezen bestaat. Het programma kwam uit op een verwaarloosbare kans van 0,001 promille.

gravatar

God bestaat wel, god bestaat niet, oninteressant.

Wat nou écht interessant zou zijn, is meten of religie een overwegend positief, danwel negatief effect heeft op het welzijn van de mensheid.

gravatar

Dokter Beertje,

Dat ligt eraan of je dat meet bij de nabestaande van 9/11 of bij een groep evangelisch christenen