Flickr: Sebastiaan ter Burg

PvdA pleit voor invoering basiszetels

‘Geef partijen een minimale bezetting in de Kamer’

Lodewijk Asscher is vandaag met een bijzonder initiatief gekomen: de invoering van basiszetels. Hij wil dat elke partij een minimale bezetting krijgt in de Kamer.

“Het idee achter basiszetels is simpel,” vertelt Asscher. “Elke politieke partij krijgt 10 onvoorwaardelijke zetels in de Kamer, ongeacht de verkiezingsuitslag. Hier hoeven ze verder niets voor te doen. Wel kunnen partijen ervoor kiezen om extra zetels te verdienen, bijvoorbeeld door steun te vergaren bij de bevolking.”

Asscher wil met de basiszetels een politiek vangnet creëren voor partijen die het moeilijk hebben. “Sommige partijen zijn de afgelopen vier jaar al hun steun kwijtgeraakt door een matig kabinetsbeleid. Daar moet je natuurlijk niet aan denken”, zegt de PvdA-voorman. “Ook partijen die door omstandigheden kansloos zijn geraakt moeten kunnen voorzien in hun politieke basisbehoeften. We moeten in Nederland opkomen voor establishment-partijen die te veel compromissen hebben gesloten.”

In de Finse gemeente Puumala hebben ze het idee van basiszetels al jaren geleden geïmplementeerd. Volgens Asscher is het daar een groot succes: “De angst dat partijen door de basiszetels niets meer doen is ongegrond. Het accent is alleen verlegd. Waar bijvoorbeeld de lokale arbeiderspartij eerst veel tijd kwijt was aan campagne voeren of verantwoording afleggen, is er nu veel meer tijd om te doen wat echt belangrijk voor ze is: vergaderen.”

VVD-leider Mark Rutte ziet niets in het plan van Lodewijk Asscher: “Het is niet de taak van de overheid om behoeftige partijen te helpen. Daar heb je je politieke partners en je ouders voor.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Jullie kunnen nu allemaal wel sarcastisch doen over die jongen van Asscher, maar hij is er toch maar in geslaagd om een paar ideologische veren aan zijn kont te plakken die er door de grote Roer- en voorganger Wim Kok waren afgeschud. Maar hij bedoelt het toch goed, die Lodewijk. Het kostte hem al zoveel moeite om die VVD-hardliner Samson uit het partijbestuur te werken en nou? Nog niet goed?

Reageer
gravatar

lol dacht even dat het een serieus voorstel was van de PvdA om idiote partijen als DENK of art. 1 (van sylvana simons) een grotere inbreng te geven. Had me niets verbaasd als de PvdA daadwerkelijk zoiets had voorgesteld. Dat zwarte piet racisitsch is valt in dezelfde categorie maar is iets wat ze wel daadwerkelijk uitdragen. hahahah.

Reageer
gravatar

Ik zou het voorstel als volgt willen amenderen. Zal eerlijk zijn, dit vanwege de PVV. Het aantal leden van de partij bepaald het standaard aantal zetels in de Tweede Kamer. Hoor graag of Lodewijk dit wijzigingsvoorstel overneemt. Reactie door of namens Geert is niet nodig.

Reageer
gravatar

Sinds de vrije marktwerking in de politiek is toegelaten is het een puinhoop in de 2e Kamer. Asscher heeft wel boter op zijn hoofd: hij heeft zelf meegewerkt aan de invoering van de marktwerking. en nu ie er last van krijgt wil ie er weer van af. Typisch voor een met alle winden meewaaiende regent. Trap er niet in!

Reageer
gravatar

Wat de heer Asscher ook kan doen is de strategie van de zittende president in Gambia, Yahya Jammeh, volgen: de verkiezingsnederlaag democratisch accepteren en gewoon lekker blijven zitten.

nèhnèh ne nèhnèh

Reageer
gravatar

Constructieve bijdrage!

Na bestudering van deze casus heb ik besloten dat vanaf heden de NOODTOESTAND uitgeroepen is.

Vriendelijk dank,
Lodewijk Asscher
(voortaan: Lodewijk de Grote)

gravatar

dit kabinet is alleen gevormd om de radicale moslims te helpen grond onder de voet te krijgen mensen worden verplicht om hun, identiteit los te laten en dit tervoordelen aan Rutte2 af te staan niet alleen PVDA maar heel Rutte 2 heeft alles naar de kloten geholpen. als je Rutte ook de vraag steld wat hij nou heeft bereikt begint hij schaap achtig te lachen en geeft daar geen antwoord op.let daar maar eens op.

Reageer
gravatar

Het is noodzakelijk met de intrede van robots dat iedereen een kans krijgt. Binnenkort gaat ook de dienstplicht voor vrouwen in, Nederland is koploper op het gebied van gelijke kansen. Iedereen in Nederland tussen de 17 en 45 jaar oud heeft ermee te maken. Vanzelf blijven wij u op de hoogte houden en helpen wij u aan een passende functie.

Reageer
gravatar

Sorry Lodewijk, maar de merknaam “PvdA” is verwoest door de deelname aan het a-sociale kabinet Rutte-2.
Hier helpt alleen een nieuwe naam en een nieuw logo. Enkele suggesties: “de Zeer Sociale Partij” of “de Partij die ouderen, gehandicapten, medewerkers in de zorg en mensen met een uitkering niet te grazen neemt als ruil voor 2 mooie posities bij de EU” (is wel erg lang).
Maak er wat moois van en er zijn genoeg kiezers die er in mee zullen gaan. Succes !

Reageer