Het is Nederlandse wetenschappers gelukt een laboratorium vol met muizen te kweken

Wetenschappelijke doorbraak na maandenlang etensresten laten liggen

Maandenlang zijn ze er bijna dag en nacht mee bezig geweest, maar uiteindelijk is het ze gelukt. Een groep wetenschappers van de biologiefaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen is er voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid in geslaagd een laboratorium vol met muizen te kweken.

“Je zou zeggen: dat is een eitje”, zegt de Groningse wetenschapper Boelo Hofman. “Maar in zo’n steriele omgeving als een laboratorium is het nog helemaal niet zo eenvoudig. We moesten de boel enorm laten verslonzen en hadden bovendien ook met veel tegenslagen te kampen. Liet je ‘s avonds een aangebroken zak chips en je halve lunch liggen, dan gooide de schoonmaker het ‘s ochtends weg.” Na een paar maanden troep maken en feestjes geven, hadden de schoonmakers geen zin meer om die bende elke keer schoon te maken. “Toen hadden we door dat we dichtbij een doorbraak zaten.”

En inderdaad, het harde werken loonde. “Ik weet het nog precies: ik lag op de bank in het lab naar een herhaling van Friends te kijken en toen hoorde ik iets ritselen in de zak patatje joppie-ribbelchips die op tafel lag. Een paar minuten later ook in het plastic zakje van de snackbar dat er nog lag. Toen kwam het besef: het is ons gewoon gelukt, we hebben een laboratorium vol met muizen gekweekt! Dan ben je wel even trots.”

Reden voor een feestje, zou je zeggen. Maar nee hoor. “Nee, zo zijn we hier niet. We gaan meteen weer door met het volgende project. We willen nieuwe leven creëren op een pizza.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ja RU Groningen is er bijna in geslaagd een ras te kweken dat dezelfde voortplantingssnelheid heeft als het rattenleger van I.S. Het voordeel van deze RuG-muizenpopulatie is dat men haar kan beperken tot het laboratorium. Containment van IS is mislukt; zij zitten nu over heel de wereld.

Reageer
gravatar

De jeugdige onderzoeker, ga zo door. Het avontuur van de wetenschap. Weer een nummer op naam van de Groningse universiteit. Ze zijn daar niet gek ofzo. Doorzettingsvermogen.

Reageer