Pixabay - Mariamichelle

Meerderheid Nederlanders blij dat feesttradities kunnen veranderen

'Ik ga niet naar de kerk, maar het is prima als er mensen zijn die dat wel willen'

De tradities rondom het Kerstfeest zijn in de afgelopen decennia verschoven van een traditioneel kerkbezoek naar een traditioneel familiediner. Tot grote tevredenheid van veel Nederlanders: “Ik ben blij dat tradities rondom feesten kunnen veranderen.”

Hans en Tinie Beuker uit Wezep gaan al jaren niet meer naar de traditionele kerstmis in de kerk: “Nee joh, dat is hartstikke ouderwets en niet leuk voor ongelovigen. Wie naar de kerk wil moet lekker gaan, we leven in een vrij land en een feest moet voor iedereen leuk zijn. Maar wij gaan gewoon gezellig een hapje eten met oma en de kinderen. Tijden veranderen, tradities veranderen mee. Hopelijk verandert de traditie nog verder en hoef ik volgend jaar niet meer mee naar de familie van Tinie en wordt er gewoon gevoetbald”, aldus Hans.

De familie neemt het überhaupt niet zo nauw met tradities. Zo werden de kinderen dit jaar met Halloween de straat opgestuurd om in een eng pak snoep op te halen. “Het is natuurlijk iets typisch Amerikaans, maar wij vinden het ook leuk dus mag het wat mij betreft een jaarlijkse traditie worden”, zegt Hans Beuker. “En steeds meer mensen in de straat vieren het, dus dat komt wel goed!”

Op de vraag of het uiterlijk van Zwarte Piet mocht veranderen reageerde vader Beuker buiten zinnen van woede.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ja, maar niet-kerkgangers hebben er geen probleem mee dat andere mensen wel naar de kerk blijven gaan, maar zwarte piet-haters hebben er wel een probleem mee dat andere mensen zwarte piet blijven vieren.

Reageer
gravatar

Als iemand had geroepen dat het Kerstfeest racistisch was omdat Jezus blank was en daarom geheel moest worden verboden, was de discussie vast net zo gezellig geworden als die rond Zwarte Piet.
Als je de invulling van tradities aan de samenleving overlaat, verandert er vanzelf het een en ander zonder al teveel discussie.

Reageer
gravatar

Ja, dat merk ik. Niet al te veel discussie over zwarte piet. Ik denk dat je bedoelde dat we de invulling van de tradities aan de mensen moeten overlaten die “nog gewoon kunnen nadenken” (je weet wel, die mensen met en grote herseninhoud en een roze huid) en dat “links” zich er niet mee moet bemoeien. Beetje jammer alleen dat die Jezus niet wit was, maar gezien zijn afkomst minstens licht getint. Gelukkig doen “echte Nederlanders” er niet zo moeilijk over dat een figuur in hun kleur wordt geschminkt. Toch?

gravatar

Afschaffen die kerstmarkten alsjeblieft! Toen vorige week vrijdag de A27 muur- en muurvast stond probeerde we binnen door te rijden en toen stonden we muurvast vanwege een kerstmarkt in Meerkerk!

Reageer
gravatar

Een kerkdienst is juist wel van deze tijd. Je kunt zonder afspraak binnenlopen, het kost niets, je leert nog eens wat en voor de kinderen is bij ons opvang geregeld. Tradities afschaffen is atheistische propaganda.

Reageer
gravatar

Zo heb ik sinds kort er een gewoonte van gemaakt om de dagen voorafgaande aan de kerstdagen een geit rondom mijn kerstboom in de tuin te laten grazen.
Op die manier sla ik twee vliegen in éen klap; én ik combineer het beste uit twee culturen én ik hoef me niet meer het hoofd te breken over de eerste-kerstdagmaaltijd.

Reageer
gravatar

Laatste nieuws:
– Turkije verbiedt kerst in een Duitse school.
– NPO vond het woord ‘kerst’ bij voorbaat te provocerend, en schaft het af. Hoe attent van ze!
– Hetzelfde geldt voor diverse supermarkten die vinden dat het woord ‘kerststol’ niet meer past in onze bejubelde multiculti-samenleving.

Ik ben tegen zwarte Piet, maar mijn bek valt open van deze nieuwe grensverleggende politieke ‘korrektheid’.

Reageer
gravatar

jaja, hoe bestaat het kan geen nepnieuws van echt nieuws laat staan Speldnieuws onderscheiden. Zo dieptriest, daar moest Corrie maar eens overheen.