Vrouw ontsnapt na 16 jaar uit het EenVandaag opiniepanel

'Op een dag vond ik een dode gnoe in bed'

Emma Smit (grotendeels gefingeerde naam – red.) was 16 jaar lid van het EenVandaag opiniepanel. Eerst vrijwillig, later met gevaar voor eigen leven. Vorige maand wist ze te ontsnappen aan wat zij betitelt als ‘de gevaarlijkste doorsnee sekte van Nederland’. De moedige vrouw doet openhartig haar verhaal: “Op een dag vond ik een dode gnoe in bed.”

De ellende begon in de zomer van 2000. De 19-jarige Smit leefde een teruggetrokken leven in het rustieke Ederveen, gelegen in de Biblebelt. Tevens was ze actief lid van de lokale PvdA. Deze dodelijke combinatie maakte haar tot een demografisch lustobject voor het EenVandaag opiniepanel, dat nog geen jonge socialist uit de Biblebelt in haar gelederen had. Een vriendin introduceerde haar, en toen was er geen weg meer terug.

“In het begin was het allemaal geweldig”, zegt Smit. “Ik gaf mijn mening over allerlei randzaken, zoals wie Hans Dijkstal was, of dat ik dacht dat GroenLinks zou kunnen samenwerken met het CDA. Mijn mening deed er zelden harder toe als tijdens de eerste jaren bij het EenVandaag opiniepanel.”

Het gelukkige huwelijk tussen Smit en het opiniepanel begon echter barstjes te vertonen in 2007. Ze werd gevraagd om haar mening te geven over een mogelijke staatsgreep in Gabon. “Die had ik niet direct paraat, dus hing ik met een smoes op. Maar daar namen ze geen genoegen mee. De leider van het panel belde me direct daarna op en heeft minutenlang zwaar ademend aan de lijn gehangen, zelfs nadat ik ophing. Pure intimidatie. Als ik tegenwoordig iemand hoor hijgen over de telefoon, krijg ik het direct weer ijskoud.”

Toen Emma in 2008 voor het eerst kenbaar maakte uit het opiniepanel te willen stappen, liep de situatie uit de hand. “Ze begonnen beledigende teksten in mijn hond te kerven. Moest ik weer op dat arme beest teruglezen dat ze me een zieke hoer vonden.” Drie dagen later vond ze een dode gnoe in haar bed. “Daar schrik je als jonge vrouw toch van.”

Uiteindelijk wist Emma te ontsnappen uit de wurggreep van het panel. “Een godswonder, mag je wel stellen. Ik heb mijn ogen dichtgedaan en ben gaan rennen, zover ik kon. Onderweg vroegen mensen mijn opinie over mijn overlevingskans en ik antwoordde ‘hooguit twee procent’. Ik ben nu ondergedoken, maar ook hier zullen ze me weten te vinden. Er zitten namelijk nog geen ondergedoken mensen in het EenVandaag opiniepanel, dus ik weet zeker dat ze dat geluid ook in het panel vertegenwoordigd willen zien.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Is Ederveen Rustiek? Kunnen we in dit land zonder bergen wel spreken van een vallei? En moet dit dan in het Engels, of juist niet? Allemaal vragen die roepen om een gepercentueerd antwoord, van niets minder dan het Eenvandaag pannel!

gravatar

Zegt men “Ederveen” dan denkt menigeen direct aan Arjan, van “Ik ben toch niet gek?”.
Dat nu is de associatieve, in feite hypnotische impact van megatonnen dagelijkse reclameblokken, op weerloze burgers die alleen naar SBS en RTL-uitzendingen kijken.