Flickr: Brad Flickinger

De iPod-school: het onderwijs van de toekomst maar dan iets goedkoper

‘Je favoriete muziek, gewoon in je broekzak, superhandig’

Sinds dit schooljaar kunnen kinderen in Utrecht op een nieuwe manier onderwijs volgen. Op iPod-school De Afleiding wordt er niet meer gewerkt met boeken, maar met iPods. “Onze school is helemaal ingericht volgens de filosofie van Steve Jobs, maar dan net iets minder duur”, vertelt bedenker, oprichter en directeur Guido de Booij.

Eenmaal binnen bij groep 3 zie je meteen het verschil met andere basisscholen. De kinderen zitten geconcentreerd over hun iPods gebogen, druk bezig met het maken van een playlist met hun favoriete muziek. “Voor de kleine pauze”, vertelt De Booij trots. “Zoals je ziet zitten de kinderen op deze school aan ovalen tafels. Zo kunnen ze beter samenwerken, maar ook een nummer van Coldplay opzetten. Of U2. Alles is mogelijk op de iPod-school.”

De leerlingen van De Afleiding hebben van de school allemaal dezelfde iPod Classic gekregen: een witte met 160 GB aan opslagruimte. “Dit is naar voorbeeld van Engelse scholen”, legt De Booij uit. “Als de ene leerling een iPod shuffle heeft en de andere een iPod touch, benadruk je de sociale ongelijkheid. Dat zie je ook gebeuren bij die verwende rotkinderen van de iPadschool hier een stukje verderop. Ze lachen onze leerlingen uit. Als ik dat zie gebeuren zeg ik tegen de kinderen: ‘Hé, 160 gigabyte, aluminium case, en de ideale manier om je hele muziekverzameling altijd bij je te hebben, gewoon in je broekzak. Superhandig.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Nog een stukje verderop zit de Katholieke Koorschool, aan de Drift. Zelfde concept, werken ook voortdurend aan hun play-list, maar dan zonder welk van Jobs producten dan ook.

Reageer