Opnieuw meer jaarringen geteld bij landelijke jaarringteldag

‘Het gaat kennelijk goed met Nederlandse jaarring’

Traditiegetrouw is vandaag de jaarlijkse jaarringtelling gehouden. Dit jaar trokken meer dan drieduizend mensen de natuur in om bomen om te hakken en de ringen te tellen.

Vera Koer en haar familie deden dit jaar voor de derde keer mee. Enthousiast wijst ze op een omgehakte eik: “Deze boom was zeker 100 jaar oud. Dat is best indrukwekkend als je bedenkt hoe groot de kans is dat zo’n boom wordt aangevallen door een kat of een kopstoot krijgt van een specht.”

Dit jaar werden opnieuw meer jaarringen geturfd dan het vorige jaar. Ook de familie Koer vestigde een persoonlijk record. “2123 jaarringen verspreid over 76 bomen”, vertelt Vera trots. “Vooral zoonlief Mees telde echt de ene na de andere jaarring. Het gaat kennelijk goed met de jaarringen in Nederland, al heeft Mees ook een heel alerte bijl.”

Vera hoopt de liefde voor jaarringen op haar kinderen over te brengen. “Er zit zo veel geschiedenis in jaarringen, daar mogen we best een beetje zuinig op zijn. De volgende generaties moeten ook nog kunnen genieten van al die bomen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Pollens als het ware!

Na indiening van het bovenstaande verschijnen plots & ineens reacties van Benny, bah!

Enfin, de mijne is daarmee enigszins overbodig geplaatst, hoewel een groet aan Ben op zijn plaats is.

Bij deze, een groet.

De Golden Yearring

gravatar

Dus als ik het goed begrijp een boom doorzagen en platleggen om de ringen te tellen. En dan na een jaar kijken of er ringen bijgekomen zijn.

Intrigerend. Wat moedertje natuur allemaal vermag hè?!

Reageer
gravatar

Net als een mes snijdt een kettingzaag aan twee kanten: aan de ene kant is er iets gedaan aan de hinderlijke absorptie van kooldioxide door bomen, aan de andere kant wordt het zicht op verscholen villa’s van belastingontwijkers wat helderder.