Wikimedia Commons CC Booms, C.S.

Meeste huisnummers zijn eenvoudig te kraken

‘Privacywaakhond adviseert huisnummer met 10 karakters en 4 cijfers’

De huisnummers van miljoenen Nederlandse huishoudens dreigen binnenkort op straat terecht te komen. Dat blijkt uit een rapport van het College Bescherming Persoonsgegevens. Volgens het CBP zijn huisnummers doodeenvoudig te kraken: ‘Als je één huisnummer te pakken hebt, kan je binnen een paar stappen de rest van de straat invullen.’

Het CBP noemt de Kerklaan in Apeldoorn als notoir voorbeeld: “Daar is de bescherming van huisnummers zo lek als een mandje. We hebben er tientallen steekproeven gedaan, en telkens bleek één huisnummer genoeg om de code voor de hele straat te kraken. Als je eenmaal weet of je aan de even of oneven kant zit, en of de nummers op- of aflopen, dan liggen alle nummers zó voor het oprapen.”

De privacywaakhond roept Nederlanders op een moeilijker huisnummer te kiezen. “Veel mensen denken dat een eenvoudig huisnummer makkelijker te onthouden is. Dat is ook wel zo, maar voor kwaadwillenden is het dat ook! Daarom adviseren we om een huisnummer te nemen met minstens 10 karakters, waarvan 4 of meer cijfers.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Laten we IBAN invoeren voor de huisnummers. En een Swiftcode. Waarom eenvoudig doen als het ingewikkeld kan? Ten gerieve van de banken?

Reageer
gravatar

Ik woon in een jaren 80 wijk waar een hele wijk een straat is en elk blok zijn eigen nummering heeft. Noem dat maar makkelijk te kraken. Elke zondag hetzelfde tafereel met pizzakoeriers die volledig van het padje zijn geraakt. Dus als we geen zin hebben om te koken gaan we gewoon op straat staan en houden de eerste de beste koerier aan en laten ons verrassen.

Reageer
gravatar

Wij ruilen in onze straat regelmatig de nummerbordjes en dat werkt prima. Nergens meer last van.
Alleen passen nu de huissleutels niet meer.

gravatar

Belachelijk hoe we al jaren zo leven en nu pas erachter komen dat onze huisnummers nu dus gewoon op straat liggen. Ik ga zsm alle nummers uit de straat halen. Bij ons komen ze er niet bij!

Reageer
gravatar

Nou wil het stomme toeval dat ik aan die Kerklaan in Apeldoorn heb gewoond en dat is nou net geen goed voorbeeld van een gemakkelijk te hacken straat. De postcode 7311 AE kent namelijk de nummers 10, 12, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 53, 55, 57, 57b, 59. Daar ga je op nummer 14 toch mooi de mist in en ook op 57b verslikt een kwaadwillende hacker zich. Ik had daar nooit weg moeten gaan, het was er eigenlijk relatief veilig voor huisnummerhackers.

Reageer
gravatar

Ik heb een huisnummer bestaande uit 3 cijfers, op roterende trommels, met een hendel ernaast.

Als de postbode geluk heeft dan komt de uitkomst van een trekking overeen met de post die hij in zijn hand heeft.

Als ik geluk heb zit daar geld of een winnend loterijlot in.

Men weet maar nooit!
Een gelukje zit in een klein hoekje.

Reageer
gravatar

Fishing door de brievenbus, neemt ook steeds meer toe!

Hacking door het raam, razend gevaarlijk!!

En misschien zit er wel ergens een back door!

Een firewall om het hele huis, onontbeerlijk!

Reageer
gravatar

Nou, dit gaat ook geen succes worden. Ik heb huisnummer 9jf45r. Mijn buurman heeft nummer 9jf45r (inderdaad, zonder de 4 spaties). Maar waardeloos dat hij mijn bestelde maaltijden krijgt. Ik ben verdomme al 4 kg afgevallen!

Reageer
gravatar

Ik heb mijn huisnummer versleuteld, zodat deze nu een 1024 karakters lange hashcode is. Voordeel is dat je geen geadresseerde reclamepost meer krijgt, maar het is wel wat lastig bij het invullen van je gegevens in een webwinkel.

Reageer
gravatar

Je kunt het hackers (zoals postbodes) een stuk moeilijker maken door …..simpelweg het huisnummer te verwijderen! Een andere mogelijkheid is om met alle bewoners van de straat één en hetzelfde huisnummer te nemen. Spam en allerlei malware, zoals blauwe enveloppen, komt dan gegarandeerd niet meer aan.

Reageer
gravatar

Nu een rood rondje om je huisnummer, vorige eeuw een Davidsster op je raam, kleding…
Hoeveel wil je opvallen zonder gevonden te worden..