Bron: Wikimedia Commons - Beeldbewerking: Casper Steenbergen

Weekendtip: een authentiek Noord-Koreaanse kernproeverij

Nucleair genieten in Petten

Ook zo’n zin in een tongstrelende ervaring? In de kernreactor in Petten ben je welkom voor een heerlijke authentiek Noord-Koreaanse kernproeverij! Meesteratoomfysicus Kim Ji-park schotelt je een selectie van de meest verfijnde nucleaire kettingreacties uit de Oosterse keuken voor. Wij namen alvast de proef op de som.

De avond begint licht met een hartelijk welkomstwoord (we verstaan er weinig van, maar de intentie vergoedt veel) en een gloeiende karaf poloniumthee. Die valt goed samen met de eerste conventionele uraniumbom, die we op een loden plankje aangereikt krijgen. De bodem is gelegd!

Het idee van een kernproeverij is natuurlijk dat de gerechtjes in oplopende zwaarte geserveerd worden. De krokante Fat Boy smaakt lekker vol en rond na de Little Boy, die onze amuselepel bijna doormidden breekt. Het versgeperste Uranium-235 komt rechtstreeks uit de centrifuge en dat proef je. Alles in je mond smelt!

Hoogtepunt van de avond is een echte caloriebom: de atoompaddenstoel. We zeggen er niet te veel over, maar je trekt je vlees zó van je bot.

Als je aan het eind van de avond opstaat van je stoel, merk je pas écht hoeveel straling je naar binnen hebt gewerkt. Wees daarom zo verstandig om de taxi terug naar huis te nemen. Maar niet voordat je wat jodiumtabletten uit de speciaal daarvoor bestemde schaal hebt genomen, zodat je de volgende dag fris ruikt en nog wat van je schildklier overhoudt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat ik nog mis is informatie over de drankjes die er bij de diverse gangen geschonken worden. Ik neem aan dat Noord Korea op zijn minst een gelijkwaardige imitatie-cola serveert, of een stralende Pyong-jan rosé van een goed jaar op basis van hoogverrijkt water uit het primaire koelingssysteem en het bloed van plots verdwenen Noordkoreaanse hoogwaardigheidsbekleders en Pettense klokkenluiders. De leiding van “Petten” ontkent overigens afkoopsommen aan direct omwonenden: de commerciële druk op de isotopen-productie is weliswaar zeer hoog, maar de veiligheid is nooit langer dan enkele minuten per dag in gevaar, zeker niet structureel.

Reageer
gravatar

Zo is dat Outsider. In Petten is de veiligheid nooit langer dan enkele minuten per dag in gevaar. Wanneer je dat vergelijkt met kerncentrale Doel in België valt het wel mee.

gravatar

Niet alleen de centrale in Doel, maar ook die in Tihange, zijn volgens Belgische normen veilig verklaard. In een cirkel van 100 km. rond deze centrales worden in België jodiumpillen uitgedeeld. Zeeuwen hebben besloten dat uit het oogpunt van “ons bent zunig” er nog tijd genoeg is om ná een kernramp tabletten uit te delen. Men wil het Eigen Risico niet onnodig aanspreken. In Noord Brabant en Limburg zijn CDA en VVD Commissarissen der Koning actief. Die krijgen vanuit Den Haag ruim op tijd een seintje om snel naar offshore Panama te verhuizen.

gravatar

Geen PVV-propaganda deze keer? Ik vind juist dat je Blonde Greet er altijd uitziet alsof hij stiekem de crêmespoeling heeft verwisseld met het koelwater van Fukushima.

gravatar

Ja, dit is wat ze eten in Noord-Korea.
Voor aanplanten van rijst was geen geld meer.

Nouja, Big Un (de oppa-gangsta) laat nog wel zijn kaasjes uit Zwitserland doorkomen.

Reageer