Bron: Flickr - Tom Woods CC BY

Nederlander met halve kennis van zaken steunt Gülenbeweging

Man hoorde iets over geestelijke in nasleep staatsgreep

Drie weken geleden had Maarten Vegter (46) uit Oldenzaal nog nooit van de Gülenbeweging gehoord. Inmiddels presenteert hij zichzelf in discussies als een fervent aanhanger van de Turkse geestelijke uit Pennsylvania, van wie hij de voornaam niet kan spellen.

Maarten leerde de Gülenbeweging vaag kennen in de nasleep van de mislukte staatsgreep in Turkije op 15 juli. “Ik moet niets van Erdoğan weten. Ik vind dat al jaren een vreselijke man. Een dictator die de rechtsstaat om zeep helpt en de islam veel te veel invloed geeft op de politiek. Toen hoorde ik dat die Gülen zijn belangrijkste tegenstander was. Ik dacht: dat is mijn man.”

Maarten nam niet de moeite zich te verdiepen in de geestelijke, die tot enkele jaren geleden een trouwe bondgenoot van Erdoğan en diens islamitische AK-partij was. Wel meent hij te hebben meegekregen dat Gülen in 2013 de kant van de betogers koos bij de rellen op het Taksimplein in Istanboel. “Erdoğan wilde toen dat prachtige park volbouwen. Schande! Het tekent de moed van Gülen dat hij daartegen in opstand durfde te komen.”

In de afgelopen weken zag Maarten Turkse Nederlanders protesteren vóór Erdoğan. Het sterkte hem in zijn overtuiging dat Gülen de enige man is die Turkije kan redden. “Toen ik hoorde dat er in Deventer stenen door de ruit waren gegooid bij een organisatie die banden heeft met de Gülenbeweging, besefte ik hoe intens ik me verbonden voel met een moslimgeestelijke in Amerika.”

Inmiddels heeft Maarten voor de zekerheid zijn Twitter-account opgezegd. Hij heeft bovendien beveiliging aangevraagd, maar volgens de politie loopt hij ‘geen noemenswaardig risico’. Maarten is daar furieus over. Hij is bang het volgende doelwit van de Erdoğan-terreur te zijn: “Vergis je niet: de lange arm van Ankara reikt ook tot in Oldenzaal.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ja zeg, neem me nou niet kwalijk, maar die Gülen staat er nou niet bepaald uitnodigend op. Het lijkt erop alsof hij kortgeleden met Erdogan in de clinch heeft gelegen en -op zijn Turks- een smak ‘right between the eyes’ heeft gekregen. Of hij lijdt aan structurele wallen onder de ogen, zodanig dat hij nu onder Monumentenzorg valt. Je geeft die man toch geen dag ouder dan 95?

Reageer
gravatar

Maarten zal wel zo’n linkse gekkie zijn. Sinds hun zo gekoesterde multiculturele samenleving door weldenkende Nederlander ontmaskerd is als één grote mislukking zijn ze de weg kwijt.

Het enige wat ze nog kunnen is kakelen als een kip zonder kop.

Corrie.

Reageer