Zijn bijen zelf verantwoordelijk voor de bijensterfte?

Ongezond voedingspatroon doet insectenvolk de das om

Het gaat niet goed met de honingbij. De populatie van het geel-zwarte insect is sinds 2000 met bijna de helft afgenomen. Lange tijd kregen pesticiden of genetisch gemanipuleerde gewassen de schuld, maar het begint er steeds meer op te lijken dat de bijen het hoge sterftecijfer aan hun eigen levensstijl te wijten hebben.

“Bijen hebben een veel te eenzijdig voedingspatroon,” legt hoogleraar entomologie Bert Bokhoven uit. “De bijen zijn verzot op nectar. Lekker natuurlijk, maar dat spul bevat bijna alleen suikers. Eiwitten en vitaminen, ho maar. En dat terwijl er inmiddels voldoende gezonde alternatieven te vinden zijn: waarom maken ze geen honing van stevia of agavesap?”

Volgens Bokhoven is de ongezonde levensstijl vooral te wijten aan de sociale structuur van het insectenvolk. “Als de koningin eenmaal bevrucht is zijn de darren meestal spoorloos. Die moederbij kan haar 50.000 larven dan in haar eentje opvoeden. Dan schiet de aandacht voor een gevarieerd eetpatroon er al snel bij in.”

Bokhoven wijst de bijen op hun eigen verantwoordelijkheid. “Laat ze een voorbeeld nemen aan kakkerlakken. Die eten wel bewust en die doen het uitstekend.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Al dat gekibbel .. much ado about nothing. Bijen sterven uit door emancipatie van het feministisch deel van het bijenvolk. Vroeger waren hommels uitgesproken macho: echte kloothommels; nu mag dat niet meer van de VN. resultaat: hommels verliezen hun kloten, krijgen last van infertiliteit.
Zo gaan de bijen de mens voor in geleidelijk uitsterven. Macho’s aller landen: houdt uw kloten koel en uw hoofden leeg, alleen dan kan de mensheid de bijen overleven.

Reageer
gravatar

Beste heer,

De stelling is duidelijk. De stukjesschrijver betrekt in zijn laatste alinea vanuit het niets en zonder enige toegevoegde waarde Feyenoord supporters in het geheel.

Dus wie is er nu onzinnig?

gravatar

Reeds 200 miljoen jaar lukte het de honingbij te overleven. Dan komt achteraan op de tijdlijn de mens ten tonele en lukt het de honingbij steeds moeilijker te overleven. Aan de sociale structuur van het bijenvolk kan het dus zeker niet liggen.Evenmin aan het eetpatroon van de bijen. De gevarieerdheid van voedingsstoffen die in honing ,stuifmeel en koninginnegelei zitten is zeer groot. De moeite waard -ook voor een entomoloog -om je in te verdiepen alvorens dergelijke onzin te poneren.

gravatar

Weet je wel hoe kort 200 miljoen is op 13,75 miljard (bestaan heelal).

Er zijn dus 13,55 miljard jaar helemaal geen bijen geweest. En niemand die daar over klaagde…

gravatar

Die geel/zwarte beesten zijn geen bijen maar wespen. En het eetpatroon valt best mee. Ik denk dat ze uitsterven door te eenzijdig paarpatroon. Als andere vrouwtjes ook eitjes gaan leggen nemen ze binnen de kortste tijd de aarde over.

Reageer
gravatar

Heilighen Sacramenten nogh an toe, ende zoo siet ghij maer! ‘t Sijt thansch nodigh mijnen aloude boodschap maer weer eensch te herhalen:

‘t Sijt d’n Vrijdagh, aen den visch!

Vervanght op s’n tijt d’n soetemelck eensch voor wat levertraen, ende gij sult evenzeer d’n somer ooverleven.

Reageer