Bron Flickr - Omnidu (Stichting Op Maat Eduware)

Voedingsdeskundige: ‘We eten te zout, te vet, onvoldoende zout en niet vet genoeg’

Expert waarschuwt voor te veel suiker, groente, fruit en suikertekort

Voedingsdeskundige Arco Giskes rekent af met enkele hardnekkige mythes over voeding. In zijn nieuwe boek ‘Je eet wat je rijmt’ geeft hij tips voor een gezondere leefstijl: “Het is echt een mythe dat we te veel vet zouden eten. Suiker is de echte boosdoener. En vet, we eten veel te veel vet. Hoewel dat ook overdreven wordt. Zout, ook zoiets, we krijgen veel te veel zout binnen. Daarnaast eten we te weinig vet en zout en kampen de meeste kinderen met een suikertekort. Maar de echte boosdoener is vet. En groente, fruit en zout.”

Volgens Giskes wordt het probleem onderschat: “Mensen worden ten onrechte bang gemaakt. Er wordt gedaan alsof frisdrank slecht voor je is, terwijl er tal van onderzoeken zijn die aantonen dat het geen vlieg kwaad kan. Het is juist voedzaam, kankerverwekkend, stressverlagend en het vermindert het risico op kanker. Laten we ons gezond verstand gebruiken. Verder moeten die frisdrankjes verboden worden, want dat zijn de echte dikmakers.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik snap het wel; mensen moeten hun hersenen gebruiken. En suiker beperkt deze werking. Fruit bevat veel suiker. Fruit is goed voor je hersenen en er zit dus veel suiker in. Je kunt beter een extra schep suiker in je koffie doen.

Reageer
gravatar

Ik ben het volledig eens met de onzin die deze expert uitkraamt. Zijn verhaal vol halve waarheden en aannames zit echt heel goed in elkaar en komt erg sterk over. We moeten er echt wat mee doen, voordat het te laat is. Maar laten we vooral kalm blijven en overwegen om op dezelfde manier door te gaan.

Reageer
gravatar

Het zoveelste voorbeeld van een deskundoloog die geciteerd wordt. Dat is in zijn beroepsgroep erg belangrijk: geciteerd worden. Of het allemaal nonsens is, is totaal niet belangrijk: Men is geciteerd en dat telt, op weg naar een Nobelprijs. Of op weg naar een goedbetaalde overheidsfunctie.

Reageer
gravatar

Sterker nog: dit lijkt mij totale onzin! En toch genomineerd worden voor de Nobelprijs! Het enige wat telt voor deskundologen is om geciteerd te worden. En dat helpt dan voor hun salaris, waar het echt om gaat! Bij de overheid zijn daar veel voorbeelden van te vinden.

Dr Clavan

gravatar

Ik denk dat maaltijd versus boontijd een betere vergelijking is. Bonus en malus heffen elkaar op die manier dan precies op.

gravatar

Je kunt voor zekerheid de tabaksfabrikant, of Rutte, ofzo, aanklagen.

Met een beetje geluk verdien je er nog een miljoen aan ook!

Niet geschoten is altijd mis.

gravatar

Beste Nummer Negen,

Is dit met of zonder Cannabis?
Dit moeten we weten, anders kunnen we u niet verder helpen.

Greotjes,

gravatar

Ah, eindelijk een doorwrocht artikel!

Hierin worden tenminste alle aspekten gedekt door een genuanceerd beeld. Zowel voor als nadelen.

Niets tegenin te brengen.

Reageer
gravatar

Wat bedoelt die vent, zichzelf is één woord en tijd dient met een lange ij geschreven te worden en niet met y.

Verder ben ik het inhoudelijk wel met u eens.

gravatar

Beste mensen, ik snap het niet helemaal en ik snap het niet. Spreekt de voedingsdeskundige zichzelf niet tegen? Zo komt het wel op mij over. Graag zou ik verduidelijking willen, het liefst nog voor mijn avondmaaltijd.
Met vriendelijke groet,
Jan-Klaas-Henk

Reageer
gravatar

Best Jan-Klaas-Henk,

Dit heet deskundig advies.
Wij deskundigen zijn elke dag bezig met onderzoek om alles te verbeteren.
In sommige gevallen ligt de oplossing niet voor de hand, in dit geval wel. Om dan profesioneel over te komen, geven we dit advies. Maar in de volksmond wordt dit vaak vertaald naar: “Wij begrijpen er de ballen van”.
Hopelijk ben je voldoende ingelicht met dit antwoord.

Groetjes,

De Deskundige

gravatar

Het inademen van zuurstof zorgt voor zoveel oxidanten, dat los je met een paar liter rode wijn per dag niet op. Ook koffie, noten en vette vis helpen dan niet voldoende.

Je kunt veel beter stoppen met adem halen.

Reageer