Is de integratie van NSB’ers mislukt?

Landverradende gemeenschap voelt zich niet verbonden met Nederland

Ruim zeventig jaar na het uiteenvallen van de Nationaal-Socialistische Beweging lijkt de vraag actueler dan ooit: is de integratie van NSB’ers mislukt? Socioloog Tjapke Vendrik denkt van wel en heeft kritiek op de landverradende gemeenschap.

Volgens Vendrik leven NSB’ers in een parallelle samenleving: “Het probleem zit niet alleen bij de oudere landverraders. Ook veel derdegeneratiecollaborateurs voelen nog altijd weinig binding met Nederland. Ik sprak laatst een 16-jarige NSB’er die gewoon hier geboren is, maar wel zei dat Duitsland een mooi vakantieland is. Dat geeft aan hoe diep het probleem zit.”

Veel NSB’ers zijn relatief veel vaker oververtegenwoordigd in de criminaliteitscijfers. Ook is de werkloosheid twee keer zo hoog als onder goede Nederlanders. Volgens Vendrik heeft dit voor een deel te maken met het stigma dat nationaal-socialisten nog altijd hebben: “Het is zeker zo dat voor jonge NSB’ers een stuk moeilijker is om een baan of een stageplaats te krijgen. Werkgevers zijn nu eenmaal iets minder happig als ze boven een sollicitatiebrief zien staan dat iemand een NSB’er is.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat grappig, ik lees steeds “moslim” in plaats van “NSB’er”. Misschien omdat beiden een genocidale jodenhater blind aanbidden.

Reageer
gravatar

De Speld noemt kinderen van NSB’ers de landverradende gemeenschap. Dan zijn kinderen van criminelen zeker de misdadige gemeenschap? Goede grap!

gravatar

Ik hoop maar dat het ironisch bedoeld was, van die NSB’er van zestien jaar. Zelf ben ik aan het eind van de oorlog geboren als foute baby. Wij werden op straat gezet, mijn moeder met twee kleintjes. Later zijn we buiten Europa gaan wonen, en toch weer teruggekomen. Mijn “coming out” is lang geleden. Ik leef en werk hier nog steeds. Maar echt thuis ben ik hier niet. Mijn kinderen wel. Dus we gaan vooruit in dit land waar niets vergeten wordt!

Reageer
gravatar

Janna, Let it go! Mijn opa had een trauma overgehouden aan de oorlog. Mijn moeder heeft eea meegekregen tijdens haar jeugd. Ook ik heb de nodige problemen aan ondervonden. En dat terwijl mijn familieleden bij de ‘ good guys’ hoorden.

Oorlog heeft enkel verliezers!

gravatar

Zeg posse, wordt het niet eens tijd om een cursusje te volgen….ik heb nog wel een aantal Donald duckjes VOOR je!

gravatar

Ik dacht destijds al dat de NSB’ers tamelijk verstandelijk beperkte mensen waren. Destijds is het massatoerisme op Schouwen-Duiveland begonnen met iemand die lid was van de NSB, aan de Rampweg die ze nu volgebouwd hebben en waar ze verder aan het strand geld willen verdienen. Inmiddels komt tachtig procent van alle toeristen in Nederland uit Duitsland hiernaartoe. Tevens werd het ‘Brouwerseiland’, kapitale huizen op eilandjes in de Grevelingen, gepland tussen Port Zélande, ter hoogte van Scharendijke richting Brouwershaven. Er waren afgelopen jaar verschillende petities om bouwen op het strand tegen te gaan (nieuwbouw voor het toerisme in de duinen werd dit jaar in een versneld tempo gerealiseerd voordat er enig protest kon zijn). Een plan om huizen op het strand te bouwen werd door de VVD vanuit de gierigheid gelijk op heel Nederland geprojecteerd. Ieder jaar kunnen op deze plek aan de Rampweg mongooltjes op vakantie, je kunt daar moeilijk inhumaan over zijn, het zijn allemaal van die goeie mensen. Maar dat is het peil. Vakantieland?

Reageer
gravatar

Dit werd mij in dit verband verstuurd.

file:///C:/Documents%20and%20Settings/Beheerder/Mijn%20documenten/Downloads/zienswijze%20brouwerseiland%20(4).pdf

gravatar

Beste John,

Allereerst wil ik je erop wijzen dat bestanden in jouw map Documenten op de C:\ Schijf niet door eenieder hier te lezen zijn, tenzij ‘Spelds Nerd zo vriendelijk zou willen zijn jouw computer te hacken, en voor het gemak de rest hier ook te openbaren.

Welnu, dat NSB’ers destijds nooit weggegaan zijn, en die Duitsers er altijd zijn gebleven, is algemeen bekend. Nazaten uit het bevriende buurland komen dan ook ieder jaar in het seizoen hun familie opzoeken, en tevens de bevriende ausländers begroeten. Steevast wordt er dan geproost op de warme banden die zijn ontstaan vanaf medio 1940, want op persoonlijk niveau hebben niet alle Nationalen de oorlog verloren.

Na de overdracht van de macht in ’45 is de naam NSB verandert in VVD. Sindsdien hengelen VVD’ers naar eenieder, die een paar centen/pfennigs/€ bereidt zijn uit te geven waaraan dan ook.

Dat men na 8 mei van dat jaar de grote Liberaal Rost van Tonningen is gaan doodzwijgen lijkt logisch: aan de man was sinds zijn veroordeling geen stuiver meer te verdienen.

Dat de Rampweg in 1953 als zodanig zijn definitieve naam heeft bekomen berust louter op toeval. Hoewel deze ‘boulevard en route’ als zodanig uit economische overwegingen door de VVD in het latere bestemmingsplan een puur toeristisch karakter heeft meegekregen, betekent nog niet dat hierbij de Duitsers als zodanig een handje hebben geholpen. Dat ze er met z’n allen wel graag gebruik van maken geeft te denken. Temeer omdat men binnen de Liberale Beweging van tegenwoordig spreekt van Economische Bezetting.

Kortom John: op 4 mei denkt men aan de 5e, want dan wordt de kassa geteld.

Houzee!

Met een groet,

Trendvolger.

gravatar

Nou nou Trendvolger. Is zo’n venijnig commentaar op Sjonnie nu echt nodig?

Opvallend in zijn reactie is dat Sjonnie veel weet over de bejaardenprovincie Zeeland. Waarschijnlijk is Sjonnie op leeftijd vandaar dat hij niet in de gaten heeft dat wij de map “Documenten” op zijn C-schijf niet kunnen lezen. Dat is een beetje dom van hem. Het is hem vergeven.

Het zou vriendelijker van je zijn geweest wanneer je Sjonnie wijst op de mogelijkheid dat er cursussen zijn voor senioren.

Zie: http://www.seniorennet.nl/Pages/Thuis_op_internet/cursus.php

Corrie.

gravatar

De integratie vab NSB’ers uitermate goed geslaagd. Je herkent ze nauwelijks meer.

Ik ken er eigenlijk maar 1 en zal niet zeggen hoe ze heet, maar het begint met een C en eindigt op orrie.

Reageer
gravatar

de integratie van de Romeinen en Spanjaarden is ook helemaal mislukt. Om over de Fransen nog maar niet te spreken. Wie komt er nog een Napoleon tegen in de duistere steegjes van Amsterdam?

Reageer
gravatar

Vertel mij wat! Mijn buurvrouw, 3 deuren rechts, lag een haar dood in haar huisje. In een Minder geëmancipeerde buurt zou ze op zijn minst niet alleen hoeven te sterven. Geen hond die iets opmerkt in onze kaaskoppen buurt…

gravatar

Wat een fijn artikel. Het geeft precies weer hoe het zit met de Turkse gemeenschap in Nederland. Ze horen niet in een joods-christelijke cultuur zoals we het hier hebben.

Ze hebben een dubbel paspoort dus emigreren hoeft niet zo moeilijk voor ze zijn.

Doei.

Corrie.

Reageer
gravatar

Ja, als je het nou over “joods-christelijk” gaat hebben gaan die NSB-ers helemaal over hun nek, want ze hebben iets tegen “joods”, schijnt het.

gravatar

Mvr. Corrie weet duidelijk het verschil tussen Turken en de NSB, maar dat valt te verwachten van de gemiddelde PVV’er. Dus mensen, wat meer sympathie voor Corrie alstublieft.

gravatar

Je kunt in ieder geval rond etenstijd bij ze aanschuiven! Gastvrijheid wat je bij Corries en Henkies niet hoeft te verwachten!

gravatar

Lachen, Sem en Prof. dhr. Smachtman begrijpen niet waar het artikel over gaat.
Het zou jullie goed doen wanneer je wat minder naar Turkse zenders op de schotel kijkt en wat meer naar Nederlandstalige zenders.

This is the Netherlands.

Corrie.

gravatar

Kut toch lekker ff op joh, met je ‘joods-christelijke cultuur’. Ten eerste bestaat zo’n cultuur niet eens, maar bovendien scoren liefde voor de naaste en gastvrijheid voor de vreemdeling hoog in het normen-en-waardenstelsel van zowel joden als christenen. Zaken waar ik jou nog niet op heb kunnen betrappen.

gravatar

Kunnen mensen nou eens een keer kappen met dat loze cliché ‘joods-christelijke cultuur’?
– Ten eerste ben ik atheïst en wil ik niks te maken hebben met welke achterlijke dogmatische manipulatieve overheersing dan ook.
– Ten tweede wordt dat ‘joods’ er altijd met de haren bij gesleept. Het is altijd een minderheid geweest met nou ook weer niet zó veel invloed.

gravatar

“Turkse gemeenschap”?

Over het algemeen hebben we meer last van ‘het kut-Marokkaantje’.

Niet zo’n goed voorbeeld dus.