Bron YT -mediXtv - Videos zum mediXblog

Huisarts met hypochondrie vreest bij elke patiënt het ergste

'Ik ben bang dat u morgen niet meer wakker wordt'

Huisarts Piet Sligters heeft plaatsvervangende hypochondrie en vreest bij elke patiënt het ergste. Bij ieder hoofdpijntje vermoedt hij een hersentumor zo groot als een tennisbal of een acute hersenbloeding. Vorige week verklaarde hij een meisje met een verkoudheid hersendood.

“Heeft u een doffe, stekende of zeurende pijn?” vroeg hij vanmorgen tijdens het spreekuur aan een vrouw met buikpijnklachten. Hij wachtte het antwoord van zijn patiënte niet af: “Ik ben bang dat u morgen niet meer wakker wordt.”

Aan het einde van een werkdag is Sligters gesloopt. “Ik zie dagelijks patiënten die vermoedelijk niet-operabele kankergezwellen, hartaanvallen en de ziekte van Creutzfeld-Jakob hebben,” zegt hij. “Het zijn wandelende tijdbommen. Dat is soms best vermoeiend.”

Zelfs als Sligters na een lange dag fatale diagnoses stellen thuiskomt, vindt hij vaak geen rust. “Laatst klaagde mijn vrouw dat ze last had van haar rug. Waarschijnlijk omdat haar zenuwstelsel werd aangevallen door een dodelijk virus,” zucht hij. “Ja, zo blijf je ook buiten reguliere werktijden bezig.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Stigter heeft toch niks te vrezen, allemaal door te verwijzen. Geen splintertjes, spiralen of hechtingen waar hij zijn apparatuur weer voor moet desinfecteren. Wel rot natuurlijk voor zijn clientèle, want de pensioenpremie moet worden betaald. En misschien gaat het wel rondzingen.

Reageer
gravatar

Daar was trouwens nog wat mee, met mijn naam. Even nagezocht, mijn geheugen is niet zo goed.

Ernst Nicolaas Herman Jansen, beter bekend onder zijn aangenomen naam Ernst Jansen Steur.

De vader van Jansen Steur was de in Duitsland geboren doctor Wilhelm Jansen die in 1935 als spion voor Adolf Hitler naar Nederland kwam. Hij was een actief lid van de NSB en gaf lezingen aan de SS. Zijn naziverleden werd aanvankelijk geheim gehouden voor zijn vijf kinderen, maar dit werd alsnog bekend toen zijn zoon Ernst trouwde met de kleindochter van een verzetsstrijder uit het Zeeuwse Wissenkerke. De oude verzetsman vertrouwde Jansen senior niet en ging diens gangen na.

Zijn zoon verbrak, nadat Wilhelm Jansen eind jaren zestig zijn NSB-verleden had opgebiecht, direct het contact met zijn vader en veranderde zijn achternaam Jansen in Jansen Steur door er de meisjesnaam van zijn moeder er bij te noemen. ‘Jansen Steur’ is dan ook de naam waaronder hij bekend werd, maar hij is niet officieel met deze naam geregistreerd.

gravatar

Eindelijk een huisarts die snapt dat mensen niet zo maar bij de huisarts komen. In de cel met al die artsen die zeggen dat je het nog maar een weekje aan moet zien. Als ik naar de dokter kom, dan wil ik medicijnen of doorverwezen worden naar het ziekenhuis. Niks geen “kijk het nog maar even aan”.

Reageer
gravatar

Mijn huisarts is juist een kei in het bagatelliseren. Kennelijk heeft Paul Stigter dat onderdeel bij zijn opleiding gemist. Daarom ga ik pas weer naar mijn huisarts als ik dood ben.

Reageer